Otvoren slučaj ubistva ruske novinarke Ane Politkovske

Izvor: Blic, 17.Nov.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren slučaj ubistva ruske novinarke Ane Politkovske

Trojica muškaraca naći će se na suđenju zbog ubistva poznate ruske novinarke Ane Politkovske 2006. godine, iako je nejasno za šta su optuženi, piše BBC.



Portparol vojnog suda u Moskvi rekao je da se ne zna tačno za šta se terete bivši policajac Sergej Kadžihikurbanov i dvojica Čečena, braća Džabrail i Ibrahim Makhmudov. Nijedan od trojice nije optužen za direktno izvršenje ili naručivanje ubistva novinarke. Veruje se da je Rusta Makhmudov direktni počinilac >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ubistva, a naručilac – ili naručioci – za sada su nepoznati.

Vojni sud u Moskvi odlučio je danas da će suđenje biti otvoreno za javnost, iako se očekivalo da će se sudski proces odvijati iza zatvorenih vrata vojnog suda.

"Suđenje je farsa"

Prijatelji Politkovske, međutim, tvrde da je malo verovatno da će se otkriti ko je naručio ubistvo novinarke, kritičarke ruske politike, koja je ubijena ispred svoje kuće u Moskvi 7. oktobra 2006. godine. Oni takođe smatraju da je ovo suđenje farsa:

"Kako se može reći da je istraga gotova, ako nemaju ubicu niti naručioca ubistva?" upitao je ruski novinar Grigori Pasko.

Ubistvo Politkovske, koja je radila za novine malog tiraža "Novaja Gazeta", šokiralo je međunarodnu zajednicu, ali nije naišlo na veći odjek u samoj Rusiji. Politkovska je često putovala u Čečeniju i trinaesti je novinar koji je ubijen u "stilu" likvidacije tokom predsedništva Vladimira Putina.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.