Izvor: B92, 03.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvaranje arhive Štazija

Berlin -- Nemačka je danas prvi put otvorila deo dosijea nekadašnje istočnonemačke tajne policije Štazi.

Otvoreni su dosijei 16 zapadnonemačkih poslanika iz perioda od 1969. do 1972, javljaju agencije. Od tih 16 poslanika, njih 11, koji su preminuli, nije sarađivalo sa Štazijem. Među njima su i bivši kancelar Vili Brant i bivši lider Bavarske Franc Jozef Štraus, pa je sa njih konačno skinuta sumnja o saradnji sa Štazijem.

Pet poslanika sarađivalo je sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Štazijem, ali je ta saradnja odavno poznata. Reč je prvenstveno o Leu Vagneru i Juliusu Štajneru, koji su podmićeni da 1972. ne bi glasali protiv tadašnjeg kancelara Vilija Branta.

Nemački nedeljnik Cajt nedavno je objavio da je Štazi od 1969. do 1972. imao 43 agenta u Bundestagu i da je tako uticao na tadašnju politiku Zapadne Nemačke. Vili Brant je 1974. podneo ostavku na mesto kancelara pošto je otkriveno da je jedan od njegovih najbližih saradnika bio istočnonemački špijun.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.