Izvor: Glas javnosti, 04.Jul.2010, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otunbajeva položila zakletvu

BIŠKEK - Roza Otunbajeva položila je zakletvu za privremenog predsednika Kirgistana, a tu funkciju obavljaće do kraja 2011. godine. Njena vlada došla je na vlast posle svrgavanja bivšeg predsednika Kurmanbeka Bakijeva u nasilnim demonstracijama u aprilu.

Ona je u inauguracionom govoru rekla da će njena vlada, koja želi da počne novu eru stabilnosti i demokratskih sloboda u toj srednjoazijskoj državi, učiniti sve što je u njenoj moći da zemlja prevaziđe posledice sukoba u kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je prošlog meseca život izgubilo više stotina ljudi, naveo je AP.

U Kirgistanu je  zvanično stupio na snagu novi ustav, kojim se uvodi parlamentarni sistem upravljanja, a dosadašnja premijerka privremene vlade Otunbajeva postaje predsednica u prelaznom periodu do 31. decembra 2011. godine. Predsednik Centralne izborne komisije (CIK) Akilbek Sarijev saopštio je zvanične rezultate referenduma, održanog 27. juna, i rekao da objavljivanje rezultata znači da je novi ustav stupio na snagu, javile su novinske agencije. Za novi ustav glasalo je 90,55 odsto (1.777.339) birača, protiv je bilo 8,07 odsto (158.373), a nevažećih je bilo 1,38 odsto glasačkih listića, rekao je Sarijev agenciji AKI pres, a preneo je Itar-Tass.

Ruska agencija prenela je iz Biškeka da je CIK Kirgizije usvojio odluku da poslanicima skupštine, izabranim u vreme svrgnutog predsednika Bakijeva, prestane mandat. Prema rečima Sarijeva, parlament je bio raspušten na osnovu dekreta privremene vlade 8. aprila 2010. godine, ali je odluka doneta tek nakon stupanja na snagu novog ustava. "Smatramo da se posle plebiscita pojavilo dovoljno osnova da se usvoji odluka o prestanku mandata poslanika poslednjeg saziva", rekao je predsednik CIK-a. Agencija Itar-Tass navodi da se planira da izbori za novi saziv skupštine po partijskim listama budu održani 10. oktobra.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.