Izvor: Politika, 06.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otrovne alge rasterale kupače

RIM – Usred najveće avgustovske žege, plaže duž zapadne obale Italije opustele su ovih dana zbog najezde toksičnih algi, koje truju čak i vazduh. Naučnici veruju da je uzrok ove pojave, koja preti da nanese višemilionsku štetu turizmu, porast temperature mora, prenele su agencije.

Na mondenskim plažama u okolini Rima parkinzi su prazni, a ležaljke i suncobrani sklopljeni.

Kupanje je zabranjeno duž 150 km plaža Lacija, gde je more izbacilo gomile mrtve ribe. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Lokalne vlasti su zabranile pristup kupačima i severnije prema Đenovi, pošto je jedan 60-godišnjak zadržan u bolnici, a više stotina ljudi mora da se podvrgne lečenju. Zabeleženi su i brojni ujedi meduza.

Analize su pokazale da je u pitanju Ostreopsis ovata, alga koja vazduh truje neurotoksinima. Ona obično leži na morskom dnu, ali u vreme razmnožavanja isplivava na površinu. Kupači mogu da se razbole ili kontaktom tokom plivanja ili udisanjem morskog povetarca. Simptomi su teško disanje, crvenilo kože i očiju, temperatura i kašalj.

Dok spasilac na plaži u Fređeni krivi farmere sa obližnjih njiva i đubrivo koje koriste, vladin morski biolog Silvio Greko veruje da su glavni krivac tople morske struje iz severne Afrike, zbog kojih temperatura mora ponegde dostiže i 30 stepeni Celzijusa.

S. R.

[objavljeno: 06.08.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.