Izvor: RTS, 27.Feb.2021, 16:45

Otmičari oslobodili nigerijske učenike, potraga za 300 devojčica još traje

Naoružni napadači oslobodili su u subotu 27 učenika koje su oteli iz škole u severnoj državi Niger, dok bezbednosne snage i dalje traže više od 300 učenica otetih u obližnjoj državi.
Škole u severnoj Nigeriji postale su mete masovnih otmica zbog otkupnine. Napadači upadaju u grupama, mnogi su na motorima i naoružani puškama, prenosi Rojters.

Dvadeset sedam učenika, tri člana školskog odbora i 12 članova porodice otela >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je naoružana banda koja je upala u Vladinu srednju školu u okrugu Kagara u državi Niger. U napadu su ubili dečaka. 
Rojtersov svedok video je dečake nakon puštanja, kako s naoružanim obezbeđenjem hodaju prašnjavim selom, neki posrću i traže vodu. Vladin službenik rekao je da su deca između 15 i 18 godina.
"Oteti učenici, odbor Vladine škole u Kagari i njihovi rođaci pušteni su na slobodu i preuzela ih je vlada države Niger", napisao je u tvitu guverner Abubakar Sani Belo.
Učenici su oslobođeni samo dan nakon napada na školu u državi Zamfari, gde su naoružani ljudi zarobili 317 devojčica.
Nigerija se bori sa islamističkim pobunjenicima grupe Boko Haram koji terorišu oblasti na severoistoku zemlje, kao i sa nasiljem drugih naoružanih grupa u lokalnim zajednicama koje vrše pljačke i otmice, a predsednik Muhamadu Buhari smenio je vojni vrh u januaru zbog pogoršanja bezbednosne situacije u zemlji.
Najveća otmica u školama bila je 2014. godine, kada je Boko Haram oteo više od 270 učenica iz grada Čiboka. Njih oko stotinu i dalje se vode kao nestale.
 
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.