Otkud danas u Kini bauk terorizma

Izvor: Politika, 15.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkud danas u Kini bauk terorizma

Nedavni obračuni s teroristima pre svedoče o izdisaju nego o usponu ujgurskog terorizma, što jača uverenje nadležnih da će Olimpijada u Pekingu biti bezbedna

Tri nedavna manja obračuna sa teroristima stvorila su utisak da bauk terorizma ponovo, punu deceniju od gušenja jedne pobune ujgurskih separatista u Sinđijangu, kruži Kinom. Najpre je 27. januara policija izvršila prepad na skrovište grupe ujgurskih seperatista i terorista u Urumčiju, glavnom gradu autonomne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << oblasti Sinđijang, i tom prilikom ubila dvojicu i uhapsila 15 članova bande, koja je „planirala nasilne akcije” u Pekingu, u toku Olimpijade u avgustu ove godine.

Potom je u istorijskom gradu Sijanu jedan naoružani nasilnik iz nepoznatih razloga kidnapovao autobus sa deset turističkih vodiča iz Australije. Policija je otmičara usmrtila snajperom, ali nije uspela da ustanovi njegov identitet. A 9.marta sprečena je eksplozija u jednom putničkom avionu koji je leteo iz Urumčija za Peking. Nakon prinudnog sletanja aviona na aerodrom u Landžouu, policija je u toaletu letelice otkrila „zapaljiv materijal” i potom uhapsila dva sumnjiva putnika. Nur Bekri, predsednik vlade Sinđijanga, izjavio je da je osujećen „pokušaj nekih ljudi da izazovu vazduhoplovnu nesreću”.

Pretpostavka je da su izvršioci ovih napada ujgurski teroristi, pripadnici separatističkog Islamskog pokreta istočnog Turkestana (ETIM), koji održava tesne veze sa Al Kaidom. ETIM je, inače, i u Ujedinjenim nacijama registrovan kao teroristička organizacija. Ajman alZavahiri, prvi pomoćnik Osame bin Ladena, tvrdi da je Al Kaida u logorima u Pakistanu i Avganistanu prošle godine obučila preko hiljadu ujgurskih terorista iz Sinđijanga. Međutim, zapadni stručnjaci za borbu protiv terorizma ocenjuju da broj obučenih terorista nije bio veći od nekoliko stotina.

Iako su ostali prilično neosvetljeni, najnoviji incidenti su u novinskim izveštajima direktno ili indirektno povezivani sa Olimpijadom. Kina je naprosto opsednuta tim događajem i svoj ugled pred svetom meri ne samo po uspešno organizovanoj nego i po visoko bezbednoj Olimpijadi. Ministar javne bezbednosti Džou Jang je tim povodom izjavio: „Iako opšta bezbednosna situacija pred Olimpijadu u Pekingu ostaje stabilna, i dalje smo suočeni sa izazovima terorizma, separatizma i ekstremizma. Terorizam predstavlja najveću pretnju.”

A partijski sekretar Sinđijanga Vang Lećuan, koji se zbog primene strogih metoda antiterorističke borbe još od 1991.godine nalazi na čelu liste funkcionera kojima teroristi prete smrću, sačuvao je spokojstvo: „Ne treba ih se plašiti, ali treba da budemo budni. Ti momci fantaziraju ako misle da mogu da ugroze Olimpijadu. Nemaju oni tu snagu.” Njegova je procena da ujgurski teroristi, čak i kad su uspešni u zastrašivanju javnosti, ne raspolažu ni potencijalom, ni tehničkom osposobljenošću za ozbiljnije subverzije na Olimpijadi.

Većina kineskih, ali i stranih, stručnjaka za borbu protiv terorizma u osnovi se slaže sa ovakvom ocenom. Proizlazi da nedavni obračuni sa teroristima pre svedoče o izdisaju nego o usponu terorizma. Tome u prilog ide posredno čak i ono što govore ujgurski separatisti u emigraciji i predstavnici međunarodnih organizacija za ljudska prava. Ovi drugi optužuju vlasti u Kini da svesno, bez dovoljno dokaza, prenaglašavaju opasnost od terorizma ne bi li imale dodatni razlog za stroži nadzor u Sinđijangu i za „represiju nad ujgurskom manjinom”. Tako, na primer, azijski tim „Amnesti internešenela” tvrdi: „Radi se o udaru širokog raspona. Vlasti su počele da strahuju od uočljivih izraza ujgurskog identiteta, koji automatski izjednačuju sa separatizmom, a separatizam sa terorizmom.”

Nasuprot ovim dosta politizovanim ocenama, profesor Martin Vejn iz vašingtonskog Instituta za nacionalne strateške studije kaže, u svojoj nedavno objavljenoj knjizi „Rat Kine protiv terorizma”, da su se kineske vlasti za poslednju deceniju – od gušenja ujgurske separatističke pobune u Jiningu 1997, kad je u oružanom sukobu s policijom poginulo oko 150 terorista – vrlo uspešno borile za stabilizaciju Sinđijanga.

Tu pustinjsku oblast, u kojoj živi manjina od osam miliona Ujgura, više ne potresaju pobune, eksplozije bombi, zasede i atentati pod separatističkim i islamskim barjacima, kaže Vejn i ističe: „Kina je dejstvovala pravovremeno i nasilno, ponekad i brutalno, ali njeni napori su rezultirali jednim od retkih uspeha u globalnoj borbi protiv islamskog terorizma.”

Slično misli singapurski stručnjak za antiterorizam Rohan Gunaratna, autor knjige „Al Kaida iznutra: globalna mreža terora”. On veruje da svetski islamski terorizam teže može da se održi u Kini nego na Zapadu, pored ostalog i zbog ograničenih mogućnosti delovanja u zatvorenijem i strože kontrolisanom kineskom društvu. Po njemu, opasnost koju po Olimpijadu predstavljaju spoljni teroristi je „vrlo niska”, a opasnost od ujgurskih terorista je „između srednje i niske”.

Za bezbednost Olimpijade brine štab koji čine funkcioneri i stručnjaci tri ministarstva – za državnu bezbednost, javnu bezbednost i narodnu odbranu. Ovaj štab je uspostavio tesnu saradnju sa Interpolom i, što nije baš uobičajeno sa ljudima iz kineskih službi bezbednosti, sa obaveštajnim službama SAD, Nemačke, Izraela i još nekoliko zemalja. Direktor FBI Robert Miler izjavio je u toku nedavne posete Pekingu: „Bezbednosne pripreme za Olimpijadu su impresivne.”

Uprkos pohvalama, član Stalnog komiteta Politbiroa CK KP Kine Džou Jongkang je u Sinđijangu upozorio lokalne rukovodioce da je neophodno preduzeti takve mere bezbednosti koje garantuju dugoročnu stabilnost. A predsednik Hu Đintao je u toku zasedanja Svekineskog narodnog kongresa apelovao na ujgurske poslanike da brz ekonomski razvoj autonomne oblasti povežu i sa uspešnim radom na rešavanju bezbednosnih, verskih i etničkih pitanja.

Dragoslav Rančić

[objavljeno: 16/03/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.