Otkriveno „Jevanđelje po Isusovoj ženi”

Izvor: Politika, 19.Sep.2012, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriveno „Jevanđelje po Isusovoj ženi”

Fragment drevnog papirusa, koji je predstavila profesorka sa Harvarda, eksplicitno sugeriše da je Isus bio oženjen i da je Marija Magdalena bila njegova učenica

Rim, Boston – Nedavno otkriven fragment papirusa eksplicitno sugeriše da je Isus imao ženu, citiraju agencije poznatog svetskog stručnjaka za istoriju hrišćanstva, prenose agencije.

Komadić papirusa, verovatno iz 4. veka, nije mnogo veći od vizitkarte, a predstavila ga je profesorka sa Harvarda >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Karen King na desetom internacionalnom kongresu koptskih studija u Rimu.

Ona je saopštila da su istraživači identifikovali reči „Isus im je rekao ‘moja žena’”, što bi moglo da se odnosi na Mariju Magdalenu, čime se produbljuje sumnja da je Isus Hrist bio oženjen. „Hrišćanska tradicija je dugo smatrala da Isus nije bio oženjen, iako nema pouzdanih istorijskih dokaza koji podržavaju te tvrdnje”, rekla je Kingova u saopštenju Harvarda.

Profesorka kaže da je fragment, napisan na drevnom jeziku Kopta, egipatskih hrišćana, prvi rukopis za koji se zna u kome se Isus poziva na svoju ženu. „Od samog početka, hrišćani su se razilazili oko toga da li je bolje biti neoženjen, ali tek čitav vek posle Isusove smrti oni su počeli da govore o Isusovom bračnom statusu kako bi podržali sopstvene pozicije”. „Ovo pokazuje da su postojali rani hrišćani za koje je seksualna zajednica u braku mogla da bude imitacija božije kreativnosti i brige o potomcima, što je moglo da bude duhovno pravilno i odgovarajuće.”

Prema istraživačima iz tima profesorke King, tekst takođe citira Isusa da je svojim sledbenicima rekao da je Marija Magdalena vredna da bude njegov učenik.

Ovo, takođe, unosi nove sumnje u dugovečno verovanje da Isus za učenike nije imao žene i otvara pitanje o biblijskoj ulozi Marije Magdalene kao grešnice, kažu oni.

Profesorka King je izjavila da je više eksperata potvrdilo autentičnost papirusa, ali da „konačna ocena o fragmentu zavisi od daljih ispitivanja kolega i novih testova, posebno o hemijskom sastavu mastila”.„Ovaj papirus ne dokazuje da je Isus bio oženjen, ali nam otvara niz pitanja i dublju polemiku o tome”, dodala je ona.

Kingova je rekla da papirus donosi prve dokaze da su rani hrišćani verovali u to da je Isus bio u braku.

Hrišćanska tradicija uči da Isus nije bio oženjen, iako profesorka King podseća da je to u prvim godinama hrišćanstva bila tema debate.

Idejom da je Isus bio oženjen s Marijom Magdalenom i da je imao decu, bavi se i bestseler Dena Brauna „Da Vinčijev kod”. Ta ideja je razljutila mnoge hrišćane.

Direktor Instituta za studije drevnog sveta iz Njujorka Rodžer Bagnal rekao je da veruje da je komad papirusa koji je Kingova nazvala „Jevanđelje po Isusovoj ženi”, autentičan.

Dalja ispitivanja fragmenta papirusa obaviće stručnjaci, kao i dodatno testiranje papirusa, koji je opisan kao „braon-žut i dronjav”. Od posebnog značaja biće hemijski sastav boje.

Provokativno otkriće moglo bi da rasplamsa debatu o celibatu i ulozi žena u hrišćanstvu, dodala je ona.

Deo teologa ja sa skepsom dočekao saopštenje. Džim Vest, profesor i pastor Baptističke crkve iz Tenesija kaže: „Izjava na komadiću papirusa ne dokazuje ništa. Ona nije ništa više od izjave ‘u vazduhu’ bez suštinskog konteksta”.

Fragment papirusa pripada privatnom kolekcionaru koji je zamolio profesorku King da ga prevede i prouči. Za sada se ne zna ništa o njegovom poreklu, ali Kingova veruje da je došao iz Egipta.

objavljeno: 20.09.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.