Otišao predsednik gramzivog parlamenta

Izvor: Blic, 20.Maj.2009, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otišao predsednik gramzivog parlamenta

Majkl Martin, predsednik Donjeg doma britanskog parlamenta, podneo je juče po podne ostavku nakon što je od poslanika svih važnijih partija u Britaniji u ponedeljak uveče dobio jasnu poruku da mora da ode sa te funkcije. Učešće Martina u skandalu sa enormnim poslaničkim troškovima narušilo je njegov kredibilitet, a ovo je prva ostavka predsednika parlamenta u Britaniji od 1695. kada je ser Džon Trevor morao da napusti funkciju zbog optužbi za primanje mita.

„Odlučio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sam da odem sa pozicije predsednika parlamenta 21. juna. To će parlamentu omogućiti da u međuvremenu pripremi izbor novog predsednika 22. juna. To je sve što imam da kažem”, naveo je Martin prilikom kratkog obraćanja poslanicima koje je trajalo svega 34 sekunde.

Martin se dugo vremena zalagao za zabranu objavljivanja poslaničkih troškova koje je nedavno obelodanio list „Dejli telegraf”, a koji su pokrenuli pravu lavinu nezadovoljstva poreskih obveznika koji su otkrili mahinacije njihovih zastupnika. Sumnje u vezi sa Martinom pojavile su se prošle godine kada je Džon Lajon, parlamentarni komesar za standarde, istraživao optužbe da je Martinova supruga Meri naplatila od države 3.500 evra troškova za prevoz taksijem kada je bila u šopingu. Martin, koji je za poslanika izabran kao nezavisni kandidat, potrošio je oko 620.000 evra na renoviranje kuće koja se dodeljuje na korišćenje predsedniku parlamenta.

Daglas Karsvel, poslanik konzervativaca koji je predvodio kampanju za uklanjanje Martina sa funkcije, kazao je da odluka predsednika parlamenta da podnese ostavku njemu „nije pričinila nikakvo zadovoljstvo” i insistirao na čišćenju britanske demokratije.

Skandalozni troškovi britanskih političara

„Verujem da smo upali u moralnu jarugu i sada moramo da se reformišemo i promenimo kako bi se izvukli iz te jaruge i povratili dostojanstvo britanskoj politici. Razlog zbog kojeg smatram da Martin treba da ode jeste u tome što on nije samo predsedavao tim lošim sistemom, već se i aktivno trudio da spreči reforme”, rekao je Karsvel.

Frenk Dobson, bivši laburistički ministar zdravlja, za Martina koji od 2000. obavlja funkciju predsednika Donjeg doma britanskog parlamenta tvrdi da je ispao žrtveni jarac u aferi oko poslaničkih troškova.

„Situacija liči na onu u čamcu za spasavanje kada grupa brodolomaca pokušava da izbaci jednog od svojih u nadi da tako čamac neće da potone”, naveo je Dobson.

Lord Faulks, bliski Martinov prijatelj, kazao je da ljudi koji su vodili kampanju protiv Martina treba da pognu glave od sramote zbog načina kako su se ophodili prema odlazećem predsedniku parlamenta. Martin je u ponedeljak najavio seriju reformi kojima bi uloga predsednika Donjeg doma parlamenta izgubila upravni karakter koji sada ima i postala više proceduralna i ceremonijalna. Ser Stjuart Bel, Martinov prijatelj i član parlamentarne komisije, naveo je da će upravljanje Donjim domom nakon reformi iz ruku predsednika te institucije najvećim delom preći u ingerenciju nezavisnih regulatornih tela.

„Priroda posla predsednika parlamenta biće promenjena. Osoba na toj funkciji neće više imati izvršna ovlašćenja, već će joj uloga biti proceduralna i ceremonijalna”, rekao je Bel.

Uloga predsednika parlamenta

- Članovi britanskog parlamenta biraju predsednika koji kontroliše proceduru rada Predstavničkog doma, predsedava debatama, održava red i daje reč poslanicima

- Predsednik parlamenta treba da bude nepristrasan arbitar. Kada ga izaberu na ovaj položaj, istupa iz svoje stranke

- Položaj je ustanovljen 1377.

- Predsednik parlamenta je najviši član Predstavničkog doma britanskog parlamenta, koji predstavlja nezavisnost Predstavničkog doma u odnosima sa monarhijom

- Predsednik parlamenta je odgovoran za vođenje Službe za takse, koja je u središtu skandala zbog poslaničkih troškova

- Za vreme vladavine Henrija VIII trojici predsednika parlamenta odrubljene su glave

- Jedini predsednik parlamenta

koji je smenjen bio je ser Džon Trevor, koji je 1695. godine najuren sa položaja jer je primio mito

- Njegova plata je 141.866 funti godišnje

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.