Izvor: B92, 22.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oteta četiri francuska radnika

Niamej -- Pobunjenici u Nigeru oteli su četiri francuska radnika u rudniku uranijuma i poručuju da je to poruka stranim kompanijama da vlada nije u stanju da štiti njihove radnike.

Vlada Nigera saopštila je da su četiri radnika zaposlena u rudniku COMINAK francuske kompanije Areva, koja se bavi nuklearnom energijom, kidnapovali "naoružani banditi", što je termin koji vlasti obično koriste za pobunjenike.

Pobunjenički Pokret pravde Nigera (MNJ), koji je prošle >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine započeo pobunu u oblasti na severu zemlje poznatoj po proizvodnji uranijuma, saopštio je da su Francuzi zarobljeni u akciji u rudniku, dok vlada Nigera i portparol Areve navode su da su radnici oteti dok su hodali gradom Arlitom.

MNJ je saopštio da je otmica izvedena kao poruka stranim kompanijama da vlasti ne mogu adekvatno da zaštite njihove operacije u Nigeru, kao i da je to odgovor na javno dato jemstvo vlade da će obezbediti vojnu zaštitu investitorima u eksploataciji uranijuma i nafte.

"Te osobe nisu u opasnosti od MNJ-a koji će ih danas predati Crvenom krstu ako to žele", saopštio je pobunjenički pokret predvođen Tuarezima na svojoj internet stranici.

Portparol Areve u Parizu je rekao da je kompanija upoznata s otmicom, ali da sve informacije koje poseduje o otetim zaposlenima zapravo dolaze od saopštenja objavljenog na internet stranici pobunjenika.

Niger je jedan od najvećih svetskih proizvođača uranijuma.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.