Izvor: B92, 03.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otet turski avion

Atina -- Turski avion sa 107 putnika otet iznad Grčke. Otmičar se predao policiji i traži politički azil u Italiji, putnici nisu povređeni.

Verovatno samo jedan, a ne dvojica Turaka, kako je prethodno saopšteno, oteo je avion, ali nije imao nameru bilo koga da povredi već da traži politički azil. Avion, na liniji Tirana-Istanbul, otet je oko 18 sati u grčkom vazdušnom prostoru. Grčke i italijanske vlasti poslale su vojne avione, koji su primorali avion da sleti u italijanskom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gradu Brindiziju. Putnici su bezbedno napustili avion.

Prisustvo drugog otmičara za sada nije potvrđeno, kazale su vlasti južnog italijanskog grada Brindizija, na čiji je aerodrom prinudno sleteo turski avion sa 107 putnika i šest članova posade. U otmici niko nije povređen, a svi putnici su napustili avion.

Svi putnici su napustili avion, a jednog otmičara policija trenutno ispituje, navele su vlasti iz civilne avijacije. Prema njihovim rečima, policija i dalje nastoji da utvrdi da li je otmičar imao saučesnika, možda među putnicima, koji su takođe ispitivani.

"Provere i dalje traju, trenutno ne možemo ništa da potvrdimo", rekao je Frans presu portparol ministarstva unutrašnjih poslova Italije.

Jedan od putnika aviona, albanski poslanik Sadri Abazi, rekao je agenciji Rojters da je video samo jednog otmičara ali da mu je član posade rekao da su u avionu dvojica otmičara.

Otmičar je navodno blefirao kada se zatvorio u pilotsku kabinu, rekavši da se u zadnjem delu aviona nalazi njegov saučesnik, javila je agencija Ansa.

Uhapšeni otmičar je 28-godišnji turski državljanin pod imenom Hakan Ekinči, koji je navodno preuzeo hrišćanskui veru i odbio da služi u turskoj vojsci.

Guverner Istanbula Muamer Giler je rekao da se Ekinči u maju, nakon jednodnevnog odsustva, nije vratio u kasarnu u Istanbulu i da je prebegao u Albaniju, gde je odbijen njegov zahtev za politički azil.

Turska ambasada u Tirani ranije danas je obavestila turske vlasti da je Ekinči bio prisiljen da uđe u avion na letu za Istanbul, ali je on kasnije taj avion oteo.

Giler je potvrdio da je Ekinči krajem avgusta pisao papi Benediktu Šesnaestom tražeći njegovu pomoć ne bi li izbegao da, kao hrišćanin, služi u muslimanskoj vojsci.

Ekinči je 20 minuta nakon poletanja, ušao u pilotsku kabinu i pretio pilotima paketom za koji je rekao da sadrži bombu, javila je agencija Anadolija. Želeo je da avion sleti u Rimu, ali su mu piloti rekli da do Rima ne bi bilo dovoljno goriva. Italijanski lovački avioni primorali su letelicu da sleti u Brindiziju.

Prethodno su postojale nepotvrđene informacije da se radi o protestu zbog nedavnih izjava pape Benedikta, ali je turski ministar transporta Binali Jildirim naveo da ništa ne ukazuje na to.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.