Osumnjičenima za napad na metro u Minsku preti smrtna kazna

Izvor: Blic, 01.Avg.2011, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osumnjičenima za napad na metro u Minsku preti smrtna kazna

MINSK - Tužilaštvo Belorusije moglo bi da zatraži smrtne kazne za dvojicu osumnjičenih za napad na stanicu metroa u Minsku u aprilu kada je poginulo 15 ljudi, izjavio je danas pomoćnik glavnog tužioca Andrej Šved.

"Maksimalna kazna za počinioce terorističkih dela je smrtna kazna", odgovorio je Šved novinarima koji su ga pitali da li će tužilaštvo zatražiti smrtne kazne za dvojicu osumnjičenih.

Beloruski sud je u aprilu optužio za "terorizam" dvojicu osumnjičenih, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stanovnike Vitebska, na istoku zemlje, koji su samo identifikovani kao Kovaljev i Konovalov rođeni 1986. godine. Belorusija jedina je zemlja na evropskom kontinentu gde još nije ukinuta smrtna kazna.

Prema zvaničnim podacima, od početka godine, izvršene su dve smrtne kazne u toj zemlji. Prošle godine, izvršene su takođe dve smrtne kazne, dok je na te kazne osuđeno troje ljudi, podaci su Amnesti internešenel.

Predsednik Lukašenko, koji je na vlasti poslednjih 17 godina, zarekao se nakon napada da će "prevrnuti čitavu zemlju" kako bi pronašao počinioce, zapretivši tom prilikom i opoziciji. On je tada rekao da je napad na stanicu metroa posledica "preterane demokratije" koju je morao da dopusti kako bi zadovoljio zapadne zemlje. Istraga je pokazala da su dvojica osumnjičenih sama izvela napad.

"Nemamo informacija koje bi nas navele da mislimo da iza Kovaljeva i Konovalova stoje naredbodavci", rekao je Šved ne precizirajući međutim, koji su bili motivi dvojice optuženih da počine taj napad.

On je takođe, najavio da će njihov dosije biti prosleđen sudu za mesec dana, a da će zatim sudija zakazati početak suđenja.

Veza sa napadačem u Norveškoj

Šved je odbacio bilo kakvu povezanost Kovaljeva i Konovalova sa norveškim ekstremistom Andersom Brejvikom koji je 22. jula u dva napada u Norevškoj ubio ukupno 77 ljudi, a koji je 2005. boravio u Belorusiji.

"Takve tvrdnje su plod kolektivne euforije", kazao je Šved.

Beloruska pogranična policija potvrdila je ranije da je Brejvik boravio osam dana u Belorusiji u martu 2005. godine.

Povezane vesti: Još jedna žrtva napada na železničku stanicu u Minsku Lukašenko obećao da će uništiti opoziciju Tri beloruska opozicionara uhapšena zbog napada u Minsku Pet osoba u pritvoru zbog terorističkog napada u Minsku Identifikovan osumnjičeni za napad u Minsku

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Osumnjičenima za napad na metro prijeti smrtna kazna

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Avg.2011

MINSK - Tužilaštvo Belorusije moglo bi da zatraži smrtne kazne za dvojicu osumnjičenih za napad na stanicu metroa u Minsku u aprilu kada je poginulo 15 ljudi, izjavio je danas pomoćnik glavnog tužioca Andrej Šved.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.