Izvor: B92, 13.Mar.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osumnjičeni kandidat na izborima

Moskva -- Liberalno-demokratska stranka (LDS) Rusije za gradonačelnika Sočija kandidovaće Andreja Lugovoja, osumnjičenog za ubistvo Aleksandra Litvinenka u Londonu 2006.

Soči je domaćin zimskih Olimpijskih igara 2014. godine. "LDS smatra da je Andrej Kostantinović Lugovoj njen najbolji kandidat za izbore za gradonačelnika Sočija", saoštila je ta stranka na svom veb sajtu, preneo je Rojters.

Britanska policija želi da sasluša Lugovoja, koji još nije registrovan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << formalno kao član stranke, u vezi sa ubistvom Aleksandra Litvinjenka, koji je podlegao posledicama radioaktivnog trovanja posle sastanaka u Londonu sa Lugovojem.

Rusija je odbila da izruči Lugovoja britanskoj policiji jer joj Ustav ne dozvoljava da izručuje drugim zemljama svoje državljane.

LDS, koja ima devet procenata u ruskom parlamentu, ističe da Lugovoj ima iskustvo koje ga čini odličnim kandidatom.

Udovica ubijenog Litvinenka Marina izjavila je da bi njegov izbor za gradonačelnika bio uvreda za učesnike i posetioce zimskih Olimpijskaih igara.

"Ja ću lično ići iz zemlje u zemlju i ubeđivati ljude da ne idu na događaj čiji domaćin je ubica", istakla je Marina Litvinenko u saopštenju preko elektronske pošte.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.