Izvor: B92, 15.Mar.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osuđene ubice novinara

Kijev -- Sud u Ukrajini osudio je danas trojicu bivših policajaca za ubistvo novinara Georgija Gongadzea u novembru 2000. godine u Kijevu.

Mikola Protasov osuđen je na 13, dok su Valerij Kostenko i Oleksander Popovič osuđeni na po 12 godina zatvora. Porodica ubijenog novinara, međutim, smatra da nisu osuđeni oni koji stoje iza organizacije ubistva, već samo počinitelji.

"Ovim je de fakto prekinuta istraga o naručiocima", izjavila je advokat Valentina Teličenko, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja je tokom suđenja zastupala udovicu novinara Miroslavu Gongadze.

Četvrti osumnjičeni, general Oleksij Pukač, koji je navodno organizovao ubistvo, pa čak i lično udavio žrtvu, nalazi se u inostranstvu u bekstvu.

Naručioci ubistva ostaju nepoznati, posle bekstva iz zemlje generala Pukača i smrti u martu 2005. bivšeg ministra unutrašnjih poslova Jurija Kravčenka, još jednog ključnog svedoka koji se prema zvaničnom saopštenju ubio.

Gongadze je radio kao glavni urednik lista "Ukrajinska pravda" i bio je poznat po tekstovima u kojima je kritikovana vlast.

Novembra 2000. pronađen je mrtav u jednoj šumi nedaleko od Kijeva.

Posebno se bavio se korupcijom među ukrajinskim političarima.

U neke od tih afera bili su umešani i bliski saradnici nekadašnjeg ukrajinskog predsednika Leonida Kučme.

Opozicija u Ukrajini je svojevremeno optužila Kučmu da direktno, kao nalogodavac, stoji iza ubistva novinara.

U martu 2005. godine u svojoj vikendici je pronađen mrtav i bivši ministar unutrašnjih poslova Jurij Kravčenko, a njegova misteriozna smrt takođe je dovođena u vezu s istragom o ubistvu novinara Gongadzea.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.