Izvor: B92, 17.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osuđena za loš tretman zatvorenika

Vašington -- Pripadnica američke vojne policije Sabrina Harman osuđena je za loš tretman zatvrenika u iračkom zatvoru Abu Graib.

Vojni sud osudio je dvadesetsedmogodišnju Sabrinu Harman za šest od sedam tačka optužnice. Ona se izjasnila kao nevina po svim tačkama optužnice. Portparol američke vojske Džejms Vitmajer rekao je Frans presu da je "maksimalna kazna koja bi mogla da bude izrečena u ovom slučaju pet i po godina zatvora".

Sabrina Herman je bila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << optužena da je pretila zatvorenicima da će ih udariti struja ako se pomere, tako što bi im prethodno "prikačila električne kablove na vrhove prstiju". Upravo po objavljivanju tih fotografija pokrenut je skandal u vezi sa Abu Graibom, u proleće 2004. Objavljene su i fotografije na kojima je "pozirala" pored golih zatvorenika "poređanih" u piramidu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.