Izvor: B92, 01.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osuđen za ratni zločin u Iraku

London -- Prvi pripadnik britanske vojske osuđen za ratni zločin otpušten iz vojske i osuđen na godinu dana zatvora.

Vojni sud osudio je kaplara Donalda Pejna, koji je u septembru prošle godine priznao da je kriv za nehumano postupanje prema civilima u Basri 2003.

Pejn je prvi britanski vojnik koji se izjasnio da je kriv za ratni zločin prema međunarodnom pravu. Njemu i šestorici britanskih vojnika je suđeno za ratni zločin, a ostalih šest je oslobođeno zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nedostatka dokaza.

Baha Musa, hotelski radnik, bio je pritvoren, s devet Iračana, pod optužbom da su pobunjenici. Sud je utvrdio da je Musa preminuo od gušenja izazvanog položajem u kom su ga vojnici prisiljavali da bude posle pokušaja bekstva.

Pejn je i udarao i šutirao grupu zatvorenika, pokušavajući da od njihovih jauka napravi pesmu.

Iako je Pejn priznao da je kriv za to ubistvo, nastavio je da tvrdi da nije jedini krivac za torturu nad zatvorenicima. Njegov advokat ocenio je da je Pejn "žrtveni jarac" i "jedini osuđen za zločin koji su počinili mnogi".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.