Izvor: B92, 25.Feb.2009, 23:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osuđen advokat neonacista

Minhen -- Bivši advokat neonacističke stranke NPD Horst Maler osuđen je u Minhenu na šest godina zatvora zbog izjave da je holokaust "najveća laž u svetskoj istoriji".

Maler (73) je osuđen zbog podsticanja rasne mržnje i odmah po izricanju presude prebačen je u zatvor na izdržavanje kazne. Ekstremni desničar, koji se sam prijavio tužilaštvu kako bi suđenje koristio kao tribinu za propagiranje svojih teza, osuđen je zbog izjave na jednom video-snimku.

Pre >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pristupanja ekstremnoj desnici, Maler je bio jedan od osnivača terorističke organizacije Frakcije crvene armije (RAF), grupe ekstremnih levičara koji su bili u sukobu sa "imperijalističkom državom" 1970-ih i 1980-ih godina. Zbog toga je bio u zatvoru deset godina.

Kasnije je, kao ekstremni desničar, nekoliko puta osuđivan zbog provokacija.

U aprilu prošle godine, dobio je deset meseci zatvora zbog izjave da Šoa (holokaust) nije postojala i zato što je nacističkim pozdravom "Hajl Hitler" pozdravio voditelja Jevreja u jednoj televizijskoj emisiji.

U maju 2004. godine osuđen je na novčanu kaznu od 7.800 evra zbog hvaljenja terorističkih napada u SAD 11. septembra 2001.

Jedan nemački tužilac je prošle godine dobio otkaz jer je javno rekao, posle izricanja jedne od presuda Maleru, da optuženi "zaslužuje poštovanje" zbog spremnosti da snosi odgovornost za svoje stavove koji su u suprotnosti sa zakonom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.