Ostvaruje se san svih đaka – škola bez domaćeg

Izvor: RTS, 15.Nov.2019, 09:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ostvaruje se san svih đaka – škola bez domaćeg

Osnovna škola "Loreto" u Dablinu eksperimentiše sa sistemom bez domaćeg zadatka. Ukinuli su pismeni domaći, jer je deci, roditeljima i nastavnicima izazivao veliki stres.
Ostvaruje se san svih đaka na svetu – škola bez domaćeg. Doduše eksperimentalno, i samo u jednoj školi u Dablinu. Prva iskustva kažu da promena za sada ide dobro.

"Od prvog do petog razreda ukinuli smo pismeni domaći >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zadatak, jer je deci, roditeljima i nastavnicima izazivao veliki stres", kaže sestra Marija Hiland, direktorka Osnovne škole "Loreto". 
Osim što su uzrok stresa, domaći su oduzimali previše vremena učenicama osnovne škole "Loreto" za devojčice, ali i nastavnicima, za pregledanje i kontrolisanje urađenih zadataka.
"Nemamo toliko domaćih zadataka kao nekada, samo smo dobili pravopis i jedan ili dva dana u nedelji neka pitanja iz matematike", kaže učenica Lea Furlong.
Nastavnici sada imaju više vremena za rad sa učenicima tokom dana. Deca se ohrabruju da se uče van škole.
"Zaista je zabavno. I dalje učimo usmeno, ali manje pismenih domaćih zadataka pruža više vremena za bavljenje kreativnijim stvarima. Ja volim umetnost, crtam i čitam kod kuće", kaže Faije Mulen.
Za učenice završnog, šestog razreda, domaći su i dalje obavezni. Na taj način, kažu, pripremaju se za prelazak u srednju školu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.