Izvor: Blic, 22.Feb.2018, 01:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oštriji propisi za dobijanje azila u Francuskoj

Francuska Vlada predložila je danas novi oštriji zakon kojim se regulišu migracije i proces dobijanja azila, što je već izazvalo kritike grupa za ljudska prava.

Novim zakonom predviđa se pritvor od 90 dana za nedokumentovane migrante, što je dvostruko više nego ranije, kao i skraćenje roka za podnošenje zahteva za azil sa 120 na 90 dana od dana dolaska u Francusku.

Takođe, nezakonit prelaz preko granice kažnjavaće se jednom godinom zatvora, a predviđena >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je i novčana kazna, javlja AFP.

Migrantima koji žele da se vrate kući biće ponuđena pomoć za povratak, a čekanje rešenja po zahtevu za azil skraćuje se sa 11 na šest meseci.

- Za one kojima je odobren azil bolje je da što pre počnu sa integracijom u francusko drušvo - rekao je ministar unutrašnjih poslova Žerar Kolomb novinarima nakon današnjeg sastanka Vlade.

On je dodao da se zakon zasniva na dva principa, a to su da Francuska pozdravlja nove migrante, ali ne može primiti sve ekonomske migrante.

Grupe za ljudska prava smatraju da je zakon represivan jer naglasak na kraćem procesu obrade zahtjeva za azil otežava migrantima mogućnost da brane svoja prava.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.