Izvor: RTS, 21.Feb.2023, 16:01

Ostavke u Španiji – potrošeno 250 miliona evra za vozove koji ne mogu da prođu kroz tunele

Direktor preduzeća "Renfe", koje je zaduženo za železnički saobraćaj u Španiji, podneo je ostavku pošto su za 258 miliona evra kupljeni vozovi koji su preveliki za tunele na pruzi između Asturijasa i Kantabrije.
Pošto je nabavka nekompatibilnih vozova izazvala žustre reakcije u javnosti, ostavku je podnela i državna sekretarka za saobraćaj. 

Planovi za modernizaciju železničkog saobraćaja na severu Španije objavljeni su pre tri >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godine, ali je krajem januara otkriveno da su za 258 miliona evra kupljeni vozovi koji su preširoki za tunele na prugama u Asturijasu i Kantabriji, prenosi Gardijan.
Otpuštanja direktorâ preduzeća "Renfe" i kompanije za infrastrukturu "Adif" nije ublažilo bes javnosti, pa je ostavku morala da podnese i državna sekretarka za saobraćaj Isabel Pardo de Vera, ali i predsednik "Renfea" Isaijas Taboas.
Ministarka saobraćaja Rakel Sančez istakla je da od trenutka kada je saznala za problem čini sve da otkrije šta se dogodilo i da pronađe rešenje.
"Prihvatili smo odgovornost, izvinili se, prepoznali smo grešku i utvrdili ko je odgovoran. Započeli smo i internu istragu i oformili radnu grupu kako bismo pronašli rešenje", navela je Sančezova.
Vlada Španije je ranije insistirala na tome da su greške uočene pre nego što su vozovi nabavljeni i napravljeni i da "nijedan evro novca Španaca nije dat uzalud". 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.