Izvor: B92, 09.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ostavka Donalda Ramsfelda

Vašington -- Ministar odbrane Donald Ramsfeld postao prva žrtva gubitka republikanaca na izborima.

Donald Ramsfeld, glavna meta kritičara rata u Iraku koji je i bio glavni uzrok poraza republikanaca, podneo je ostavku posle izbora. Demokrate su pozdravile taj potez i nazvale ga "novim početkom" za novu politiku ratovanja. Američki predsednik Džordž Buš priznao je da je rat u Iraku bio glavni razlog pobede demokrata i da njegova politika rata u Iraku "nije funkcionisala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dovoljno dobro i dovoljno brzo", ali je odbio da se povuče.

Ocenivši da je potrebna "sveža perspektiva", Buš je imenovano bivšeg direktora CIA-e Roberta Gejtsa za mesto ministra odbrane.

"Nadam se da će odlazak Ramsfelda označiti novi početak ka novoj politici u Iraku, da će signalizirati spremnost predsednika da sarađuje sa Kongresom u pronalaženju boljeg puta napred", rekla je Nensi Pelosi, demokrata iz Kalifornije koja će postati novi predsedavajući Predstavničkog doma.

Analitičari ocenjuju da će promena u vrhu Pentagona olakšati Bušu da promeni kurs u Iraku. Neki čak smatraju da će SAD smanjiti broj vojnika u Iraku gde ih je sada 152.000.

Demokrate su pobedom stekle kontrolu nad komitetima Predstavničkog doma koji bi mogli da pokrenu istragu o kontroverznim odlukama Bušove administracije vezanim za spoljnu, vojnu i energetsku politiku.

Ispitivanja javnog mnjenja pokazala su i da birači u velikoj većini ne odobravaju rat u Iraku, ali da su im korupcija i etika bile važne prilikom glasanja.

Demokrate su tokom čitave godine optuživale republikance za "kulturu korupcije" u Vašingtonu gde su četiri republikanska kongresmena podnela ostavku iz etičkih razloga.

Uticaj izbora na ekonomsku politiku

Nova demokratska većina u Predstavničkom domu američkog Kongresa najavljuje ekonomski plan koji će staviti više novca u džepove građana i državnu kasu.

Predstavnica demokrata, Nansi Pelosi, koja je na putu da postane spiker Predstavničkog doma, obećala je brz početak bitke u Kongresu za smanjenje participacije za lekove koji su Amerikancima dostupni preko federalnog programa zdravstvenog osiguranja.

Napori za obuzdavanje vojnih troškova se takođe mogu očekivati, kažu danas politički i finansijski analitičari, posle parlamentarnih izbora u SAD čiji je rezultat velikim delom posledica nezadovoljstva američkih birača načinom vođenja rata u Iraku.

Ali, pat pozicija dveju partija u Senatu, gde uobičajeno treba 60 glasova da bi se doneo važniji zakon, znači da će se farmaceutska i industrija oružja možda pre naći pod rafalima neprijateljske retorike u Kongresu nego nekim značajnijim izmenama u zakonu. Demokrate su izvojevali tanku pobedu sa 51 od 100 mesta u Senatu.

Dugoročni izgledi za kompanije u oblasti biotehnologije i poslova državnog obezbeđenja mogu da budu dobri, kazu analitičari, jer se demokrate zalažu za razvoj istraživanja u oblasti matičnih ćelija i strožu inspekciju kargo kontejnera u lukama. Sektor alternativne energije takođe će dobiti podsticaj.

Pelosi je obećala da će demokrati krenuti na povećanje minimalnih plata - što je promena politike koja može da utice na restorane brze hrane, kao što je Mekdonalds i druge maloprodavce.

Uopšteno, demokrati kažu da će se razlikovati od republikanaca po tome što će strožije nadzirati prekršaje korporacija i troškove vlade i što će biti veći zaštitnici potrošača i radničkih sindikata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.