Osnivač Stratfora: SAD se spremaju da napadnu Severnu Koreju

Izvor: BKTV News, 24.Maj.2017, 20:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osnivač Stratfora: SAD se spremaju da napadnu Severnu Koreju

Osnivač Stratfora Džordž Fridman smatra da postoji velika verovatnoća da izbije rat sa Severnom Korejom i da će biti pokrenut od strane SAD.

On je opisao mogući tok operacije, kao i da neće početi pre nego što se Tramp vrati u Ameriku.

Osnivač i bivši šef američke agencije Stratfor Džordž Fridman veruje da je izbijanje neprijateljstava na Korejskom poluostrvu vrlo verovatno.

"SAD se pripremaju i demonstriraju svoju spremnost za rat, a Severna >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Koreja smatra da je napad neizbežan", rekao je analitičar.

U blizini poluostrva već nekoliko nedelja patroliraju dva nosača aviona "Karl Vinson" i Ronald Regan", a očekuje se da će im se pridužiti i nosač aviona "Teodor Ruzvelt". Fridman ističe da su za vojnu operaciju poželjne a možda i neophodne tri grupe nosača aviona.

Analitičar predviđa mogući tok takve misije. SAD će prvo, koristeći vazdušne udare uništiti nuklearna postrojenja Severne Koreje, a zatim i artiljerijske baterije na jugu zemlje, koje su usmerene na Južnu Koreju.

U tu svrhu se može koristiti 100 borbenih aviona F-16, koji se nalaze u Republici Koreji. Međutim, s obzirom na jaku protivvazduhoplovnu odbranu Severne Koreje malo je verovatno da bi se to moglo izvesti bez "nevidljivih" bombadera sa ostrva Guam i aviona F-35 iz Japana koji bi bili poslati da onesposobe sisteme protivvazduhoplovne odbrane i komandnih centara. Autor nije siguran da li bi bila nephodna kopnena operacija, ali bi u sukob bile uključene sile specijalnih operacija.

Istovremeno, osnivač Stratfora navodi da i dalje postoje mnogi nepoznati faktori. Pre svega, to je stepen tačnosti američkih obaveštajaca. Najvažnija stvar je, smatra, veoma nepredvidljiva Severna Koreja, koja može biti veoma dobro pripremljena i imati dovoljno snage i sredstva da se suprotstavi napadu Sjedinjenih Država.

Ekspert navodi da mnogi ljudi veruju da će Tramp početi vojnu akciju, njihovi razlozi su čisto politički. Međutim, osnivač Stratfora se ne slaže.

"Severna Koreja je ozbiljan izazov za američku spoljnu politiku više od deset godina i ovo što se dešava za vreme mandata Trampa je čista slučajnost", rekao je Fridman.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.