Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Jan.2020, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oslobođenja Izraelka osuđena u Rusiji zbog posedovanja droge

Izraelka Naama Isahar osuđena na 7,5 godina zatvora u Rusiji zbog posedvanja droge oslobođena je danas, saopštila je jutros ruska zatvorska služba, prenose izraelski mediji.

Nju je juče pomilovao predsednik Rusije Vladimir Putin i kako se očekuje vratiće se u Izrael s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom koji je danas doputovao u Moskvu.

Netanjahu je u jeku kampanje za parlamentarne izbore 2. marta.

On je obećao da će dovesti Naamu Isahar kući, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << a danas će se sastati sa predsednikom Putinom i predstaviti mu kontroverzni plan predsednika SAD Donalda Trampa za rešenje izraelsko-palestinskog sukoba, navodi Frans pres.

Oslobađanje 26-godišnje Izraelke, poput plana predsednika SAD koji je u korist Izraela u sukobu sa Palestincima, su dve pobede za Netanjahua optuženog za korupciju.

On se bori za političko preživljvanje na izborima.

Slučaj Naame Isahar koja ima i američko državljanstvo izazvao je saosećanje u Izraelu i dve zemlje su dugo pregovarale da se obezbedi njeno puštanje na slobodu.

Ona je uhapšena u aprilu prošle godine na aerodromu u Moskvi prilikom povratka u Izrael iz Indije.

U njenom prtljagu je nađeno više od 9 grama marihuane.

U decembru na saslušanju povodom žalbe Naama Isahar je tvrdila da je nevina i optužbe označila apsurdnim.

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova je ocenilo da je kazna oštra i neproporcionalna.

Netanjahu se u sredu zahvalio "svom prijatelju" Putinu što je pomilovao mladu Izraelku.

Rekao je da jedva čeka sastanak sa predsednikom Rusije da diskutuje o planu SAD i najnovijem razvoju događaja u regionu.

Predsednik Izraela Ruven Rivlin se takođe zahvalio Putinu i pohvalio zalaganje Netanjahua.

Putin je bio u Izraelu prošle nedelje na obeležavanju 75. godišnjice oslobađanja nacističkog logora smrti Aušvic.

Tada se sastao sa Netanjahuom i majkon zatočenice, obećavši joj da će sve biti u redu.

U vreme kada je Izraelka osuđena u medijima je objavljeno da bi mogla biti razmenjena sa građanina Rusije Alekseja Burkova, pritvorenog u Izraelu od 2015, a optuženog za hakovanje u SAD koje traže izručenje.

On je međutim početkom novembra izručen toj zemlji.

Izraelska vlada bavila se slučajem osuđene Izraelke ne samo zbog odgovornosti za svoje građane već i u želji da reši problem koji bi mogao da nanese štetu osetljivim odnosima dve zemlje, preneli su izraelski mediji izjavu jednog anonimnog zvaničnika.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.