Izvor: B92, 02.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oslobođeni Korejci stigli u Seul

Seul -- Avion sa 19 južnokorejskih volontera koji su tokom šest nedelja bili taoci talibana u Avganistanu, sleteo sinoć u Seul.

Grupa Južnokorejaca oslobođenih posle šest nedelja zatočeništva u Avganistanu, izvinila se danas, po povratku u Seul, naciji zbog neprilika koje su izazvali. Bivši taoci, koje su u Avganistanu, gde su otputovali uprkos upozorenju vlade da to ne čine, oteli talibani na putu za Kabul 19. jula, izjavili su da su ih sunarodnici veoma mnogo zadužili.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Dvoje Korejaca je početkom talačke krize ubijeno usled zastoja u pregovorima za njihovo oslobađanje, a u avgustu su puštene dve teško bolesne žene. Preostalih 19 talaca oslobođeno je prošle sedmice.

Jedan predstavnik talibanskih pobunjenika u subotu je rekao da im je Južna Koreja platila više od 20 miliona dolara za oslobađanje talaca. On je naveo da će novac biti potrošen na nabavku oružja što bi omogućilo veći broj samoubilačkih napada.

Vlasti Južne Koreje demantovale su da su "bilo šta platile da bi južnokorejski taoci bili oslobođeni".

Pobunjenici "su postavili dva uslova - da do kraja godine povučemo naše trupe iz Avganistana i da više ne šaljemo misionare u tu zemlju", rekao je južnokorejski zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.