Oslobođena Aung Su Ći

Izvor: B92, Beta, 13.Nov.2010, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oslobođena Aung Su Ći

Jangon -- Liderka opozicije u Mjanmaru Aung San Su Ći oslobođena je posle sedam godina kućnog pritvora.

Zvaničnici su ušli u njenu kuću kako bi joj pročitali odluku o oslobađanju, na dan kada joj ističe poslednja kazna kojom joj je bio određen kući pritvor od 18 meseci.

Aung San Su Ći (65) se zatim pojavila na kapiji i svojim pristalicama poručila da dođu da je slušaju sutra u podne, kada će im se obratiti.

Agencije navode da je Su Ći na sebi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imala tradicionalnu nošnju i da je bila nasmejana, dok su okupljeni skandirali i pevali.

Oko 2.000 ljudi okupilo se kod kuće Su Ći, dobitnice Nobelove nagrade koja slobodno nije mogla da se kreće od maja 2003. Desetine pristalica okupile su se i oko sedišta njene partije, Nacionalne lige za demokratiju.

Aung San Su Ći, kćerka heroja borbe za nezavisnost Mjanmara, generala Aung Sana, ukupno je više od 15 godina bila lišena slobode. Tokom 21 godine, hunta joj je više puta odredila kući pritvor.

Međunarodna zajednica je više puta apelovala na vlasti Mjamnara da oslobde Su Ći.

Zapad je kritikovao i odbijanje vlasti da oslobode opozicionu liderku prošle nedelje, pre održavanja prvih izbora u poslednjih 20 godina.

Nakon izbora je stranka koja podržava huntu, a pre objavljivanja zvaničnih rezlutata, saopštila da je osvojila oko 80 odsto poslaničkih mesta.

Time što je zadržao Su Ći u pritvoru, prvi čovek vojnog režima u Mjanmaru, general Tan Šve, eliminisao je svog najvećeg neprijatelja iz izborne trke.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mjanmar: Pristalice Su Ći čekaju njeno oslobađanje

Izvor: Blic, 13.Nov.2010

Pristalice opozicione liderke u Mjanmaru Aung San Su Ći, koja je provela poslednjih 20 godina u kućnom pritvoru provela 14, danas očekuju njeno oslobađanje. ..Aung San Su Ći, kćerka heroja borbe za nezavisnost Mjanmara, generala Aung Sana, više od 15 godina lišena je slobode. Tokom 21 godine,...

Nastavak na Blic...

Vojna hunta oslobodila Su Ći

Izvor: Blic, 13.Nov.2010

Zvaničnici vojne hunte u Mjanmaru oslobodili su danas opozicionu liderku i dobitnicu Nobelove nagrade za mir Aung San Su Ći iz kućnog pritvora, javlja BBC...Zvaničnici su ušli u njenu kuću kako bi joj pročitali odluku o oslobađanju, na dan kada joj ističe poslednja kazna kojom joj je bio određen...

Nastavak na Blic...

Aung San Su Ći oslobođena

Izvor: NaDlanu.com, 13.Nov.2010

JANGON, 13. novembra 2010. (Beta-AFP/AP) - Liderka opozicije u Mjanmaru Aung San Su Ći oslobođena je u subotu posle sedam godina kućnog pritvora, javile su agencije. Zvaničnici su ušli u njenu kuću kako bi joj pročitali odluku o oslobađanju, na dan kada joj ističe poslednja kazna kojom joj...

Nastavak na NaDlanu.com...

Nobelovka slobodna posle 15 godina

Izvor: Blic, 14.Nov.2010, 01:20

Više hiljada pristalica dočekalo je juče Aung San Su Ći, nobelovku i lidera opozicije u Mjanmaru, koja je 15 godina od poslednje 21 godine provela u kućnom pritvoru. Zvaničnici vojne hunte Mjanmara ušli su u njenu kuću kako bi joj pročitali odluku o oslobađanju na dan kada joj ističe poslednja...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.