Izvor: Glas javnosti, 29.Maj.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oslobođen krivice 86 godina od pogubljenja

Iako je suviše kasno za njega, Australijanac koji je obešen zbog silovanja i ubistva 12-godišnje devojčice oslobođen je krivice 86 godina pošto je pogubljen.

„Ovo je tragičan slučaj pravosudne greške koja je rezultovala vešanjem nevinog čoveka“, izjavio je Rob Hals, glavni tužilac savezne države Viktorija. „Ovaj slučaj takođe šalje upozorenje svima koji i dalje veruju da smrtnoj kazni ima mesta u našem pravosudnom sistemu“, dodao je Hals.

Kolin Kembel >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Ros osuđen je za zločin jer se pretpostavljalo da nekoliko dlaka od kose pronađenih u njegovoj kući pripada ubijenoj devojčici. Iako su postojali svedoci koji su ga videli na drugom mestu u vreme zločina, 28-godišnji Ros proglašen je krivim i pogubljen vešanjem 1922. godine.

I rodbina ubijene devojčice Alme Tirčke uvek je mislila da je nad pogrešnim čovekom izvršena smrtna kazna.

Slučaj je nedavno ponovo otvoren posle velike kampanje Rosovih potomaka. Zahvaljujući savremenoj tehnologiji, forenzičkim ispitivanjem dokazano je da kosa zbog koje je Ros pogubljen nije pripadala nesrećnoj devojčici.

Ali, dok pravni stručnjaci kažu da je pravda konačno zadovoljena, rodbina ubijene devojčice smatra da je ova vrsta izvinjenja i rehabilitacije nedovoljna.Načelnik Instituta pravde države Viktorija Toni Bark kaže da su novi dokazi i oslobađanje od krivice ipak ispunili svrhu, čak i pored činjenice da je pravda stigla prekasno za Kolina Rosa.

„Pravda za pojedinačnu žrtvu ima odjek i na njenu porodicu, i dobra vest za članove Rosove porodice je da će presuda biti poništena“, zaključio je Bark.

Ti dokazi pri tom ne govore ko jeste kriv ?! I ne mislim pri tom samo na ovaj slucaj.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.