Izvor: Blic, 24.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oslobođen iranski tinejdžer osuđen na smrt

Iranski tinejdžer koji je sa 16 godina bio osuđen na smrtnu kaznu zbog ubistva trgovca drogom oslobođen je pošto su roditelji žrtve prihvatili nadoknadu od 1,5 miliona rijala (160.000 dolara), saopštili su danas mladićevi advokati.

Sina Pajmard (19), muzičar koji je prošle godine trebalo da bude obešen, juče je pušten iz zatvora u kojem je proveo više od tri godine, rekla je Rojtersu advokat Nasrin Sotudeh. Pajmard je uhapšen 2004. zbog toga što je nožem izbo jednog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << trgovca drogom, ali izvršenje smrtne kazne je odgođeno, čime je njegovoj porodici omogućeno da skupi novac za kompenzaciju porodici žrtve. Prema islamskom zakonu, porodice ubijenih imaju pravo da oproste počiniocu zločina, u zamenu za novčanu nadoknadu, koju u Iranu nazivaju "krvavim novcem".

Pajmardova porodica je uspela da prikupi 1,5 miliona rijala pošto je jedan donator obezbedio polovinu te sume. Porodica ubijenog je najpre odbila novac, tražeæi da Pajmard bude pogubljen, ali je kasnije ipak pristala na nagodbu, nakon čega je sud odlučio da smrtnu kaznu zameni zatvorom u trajanju od tri i po godine.

"Pošto je već odslužio taj period, prošle noći je pušten iz zatvora", izjavila je Sotudeh.

Pajmard je prvobitno trebalo da bude obešen u septembru 2006. Njegova poslednja želja pred smrt bila je da odsvira nešto na neju, vrsti svirale slične fruli, koja se koristi na Bliskom istoku. Sviranjem je toliko dirnuo članove žrtvine porodice da su u poslednjem trenutku odluèili da mu oproste. Grupe za zaštitu ljudskih prava kritikuju Iran zbog sprovoðenja smrtnih kazni nad maloletnicima. Teheran tvrdi da ne krši ljudska prava i da samo poštuje šerijatski zakon koji je na snazi od islamske revolucije 1979. U toj zemlji se ubistvo, silovanje, preljuba, oružana pljaèka, izdaja i krijumčarenje droge kažnjavaju smrću.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.