Izvor: B92, 19.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oslobođen britanski talac

Abudža -- Nigerijska militantna grupa Pokret za emancipaciju delte Nigera oslobodila je danas neimenovanog britanskog taoca koga je držala u delti Nigera sedam meseci.

"Britanski talac je oslobođen i nalazi se sa vladinim zvaničnicima u Port Harkuru", izjavio je portparol vojske Rabe Abubakar. On nije mogao da precizira ime oslobođenog taoca. MEND je ranije danas saopštio da će osloboditi Britanca Robina Berija Hagsa zbog njegovog zdravstvenog stanja i godina.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Hags i još jedan Britanac Metju Džon Megvajer nalaze se u rukama otmičara još od 9. septembra. U Nigeriji su česte otmice stranaca, ali su oni, obično, posle kratkog vremenskog roka pušteni na slobodu.

Grupa je ranije danas saopštila da će vratiti Hagsa njegovom poslodavcu "Hidrodajvu", preduzeću koje se bavi ronjenjem i pružanjem usluga marinama i istakla da za njega nije plaćena otkupnina.

Dvojica Britanaca kidnapovana su, sa još dvadesetak ljudi u septembru, kada je otet njihov brod.

U poslednje tri godine u Nigeriji je oteto više od 200 stranaca, uglavnom zaposlenih u stranim naftnim kompanijama. Većina njih je oslobođena pošto je za njih dobijen otkup.

U poslednje vreme učestali su i napadi na bogate Nigerijce koji žive u luci Port Harkur i njenoj okolini.

Nigerija je najveći afrički proizvođač nafte, a peti u svetu. Najbogatija naftom je oblast Delta reke Niger, gde se nalazi Port Harkur.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.