Oslobođen Egipćanin osuđen na doživotni zatvor

Izvor: Radio 021, 30.Maj.2015, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oslobođen Egipćanin osuđen na doživotni zatvor

Egipatske vlasti su oslobodile Muhameda Soltana sa egipatsko-američkim državljanstvom koji je bio osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Uslov za oslobađanje bio je da se odrekne egipatskog državljanstva. Muhamed Soltan (27), sin jednog od istaknutih članova sada zabranjenog Muslimanskog bratstva, osuđen je po optužbama za finansiranje antivladinih protesta i širenje "lažnih vesti".

On je samo jedan od više hiljada utamničenih nakon vojnog puča kojim je 2013. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << svrgnut islamistički predsednik Muhamed Mursi, naveo je AP. Soltan, koji je diplomirao na Univerzitetu u Ohaju i bio učesnik kampanje Baraka Obame, uhapšen je u avgustu iste godine.

Krivični sud ga je u aprilu 2014. osudio na doživotnu kaznu zatvora, zajedno sa 36 ljudi i potvrdio smrtnu kaznu za 14 ljudi, uključujući njegovog oca i lidera Muslimanskog bratstva Mohameda Badija. Soltan je u zatvoru započeo štrajk glađu, za koji njegovi advokati kažu da je jedan od najdužih u istoriji egipatskih zatvora.

Stejt department je pozdravio oslobađanje Soltana, koji se, prema neimenovanim egipatskim zvaničnicima, nalazi na putu za SAD. Puštanje Soltana na slobodu dolazi u jeku međunarodnih kritika zbog masovnih suđenja i zatvorskih kazni u Egiptu, i samo nekoliko dana pre posete egipatskog predsednika Abdela Fataha el Sisija Nemačkoj, navela je američka agencija.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.