Oskrnavljeno jevrejsko groblje u Strazburu

Izvor: RTS, 19.Feb.2019, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oskrnavljeno jevrejsko groblje u Strazburu

Nekoliko desetina grobova oskrnavljeno je na Jevrejskom groblju u Strazburu, saopštili su lokalni zvaničnici.
Vandalski čin dogodio se u toku noći, kada je na oko 80 nadgrobnih spomenika sprejem nacrtana svastika, a uoči marša protiv porasta antisemitskih napada u Francuskoj, javlja Bi-Bi-Si.

Francuski predsednik Emanuel Makron osudio je napade nakon što je meta napada bio istaknuti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << intelektualac Alen Finkelkrot kojeg je verbalno napala nekolicina pripadnika "žutih prsluka".
"Svaki put kada je francuski državljanin, zbog jevrejskog porekla, uvređen ili mu se preti, ili još gore povređen ili ubijen, onda je cela Francuska republika meta. Ne treba Jevreji u našoj republici da brane sebe, već Francuska mora da brani njih", rekao je Makron.  
Jevrejske grupe upozoravaju na porast antisemitizma širom evrope, a po podacima iz Nemačke stopa fizičkih napada porasla je za 60 odsto.
Za napade se okrivljuju kako ekstremna desnica, tako i islamski ekstremisti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svastike na jevrejskom groblju

Izvor: Mondo, 20.Feb.2019, 09:29

Više od 80 nadgrobnih spomenika na jevrejskom groblju je oskrnavljeno nacističkim simbolima u istočnoj Francuskoj. Hiljade ljudi okupilo se u Parizu i još nekoliko gradova na skupu protiv antisemitizm pod sloganom "Dosta je".

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.