Izvor: B92, 22.Feb.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osam osoba poginulo u sukobima sa policijom u Iranu, zbog izbora

Teheran -- Najmanje osam osoba je poginulo u sukobima sa policijom u dva grada na jugu Irana, zbog osporavanja rezultata parlamentarnih izbora, saopštile su u nedelju lokalne vlasti. Četiri osobe su poginule u gradu Firuzabad u južnoj provinciji Fars u jučerašnjem protestu, kada je kancelarija gradonačelnika u gradu Firuzabadu objavila neočekivano visok broj glasača u trci izmedju kandidata reformista i islamskih konzervativaca. "Ljudi su pozivali na ponovno prebrojavanje glasova, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kako bi sprečili bilo kakvu mogućnost nameštanja glasova", rekao je lokalni zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman.

Islamski konzervativci su na putu da ubedljivo pobede reformiste predsednika Mohameda Katamija na izborima koje je Vašington ocenio kao nepoštene, zbog diskvalifikacije više od 2.000 kandidata reformista. Proreformske grupe tvrdile su da će ovi izbori biti prevara kada je većini njihovih kandidata zabranjeno da se kandiduju i pozvale su na bojkot izbora, dok je vrhovni verski vodja ajatolah Ali Hamnei pozvao na masovni izlazak na izbore kako bi zadao udarac "neprijateljima" Islamske republike. Konačni rezultati izbora trebalo bi da budu saopšteni danas.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.