Osam činjenica o Derbentu, jednom od najstarijih gradova na svetu

Izvor: Vostok.rs, 28.Jul.2019, 09:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osam činjenica o Derbentu, jednom od najstarijih gradova na svetu

Derbent je vrlo neobičan ruski grad, u kome etnički gledano praktično i nema Rusa. Grad ima najstariju tvrđavu i džamiju u zemlji, gde se, kako legenda glasi, mogao čuti Alahov glas. 1. Osnovan je u šestom veku pre nove ere, na jugu Rusije, u republici Dagestan. Donedavno je bio najstariji grad u Rusiji, a posle sjedinjenja sa Krimom 2014. godine tu perjanicu je preuzeo Kerč, koji je osnovan u sedmom veku pre nove ere. Stanovnici Derbenta, doduše, smatraju da je njihov grad star 5.000 godina.
 
Muzej „Utvrđenje Narin Kala“ (deo Derbentskog državnog istorijsko-arhitektonskog i umetničkog zavičajnog muzeja) u gradu Derbentu, Republika Dagestan.
Vladimir Vjatkin/Sputnik 2. U drevna vremena Derbent je bio poznat kao „Kaspijska kapija“. Zahvaljujući idealnom strateškom položaju na Kaspijskoj obali, u tesnacu između planine i mora, služio je kao ključno mesto za zaštitu „civilizovane Persijske imperije“ od „divljih varvarskih hordi sa severa“.
 
Sulim Kudusov (CC BY-SA 3.0) 3. Tokom svoje viševekovne istorije Derbent je video mnoge invazije, na desetine puta je prelazio iz jednih ruku u druge. Njime su vladali Persijanci, Arapi, Turci i Mongoli. Od 1813. godine pripada Rusiji.
Učesnici Festivala nacionalnih kultura i filijala naroda Dagestana na Trgu slobode u okviru proslave 2000-godišnjice Derbenta.
Aleksej Filipov/Sputnik 4. Derbent je najstarija tvrđava u Rusiji. Tvrđavu Narin Kala („Sunčana tvrđava“ na turanskim jezicima) osnovali su Persijanci u šestom veku, kada je ova teritorija bila pod vlašću Sasanidskog carstva. Jedno od najupečatljivijih mesta je takozvana „Kapija Sudnjeg dana“. To su ostaci sakralnog islamskog objekta za rituale. Podignuta je u 10-11. veku. Smatralo se da su to vrata u drugi svet. Srednjovekovni mističari su bili ubeđeni da se tu može čuti Alahov glas.
 
Legion Media 5. Pojedini istraživači smatraju da se i najstariji hrišćanski hram takođe nalazi u Derbentu, na teritoriji tvrđave Narin Kala, i da potiče iz 4. veka. Ta teorija, međutim, nije potvrđena i zahteva dodatna arheološka istraživanja.
 
Legion Media 6. Džamija Džuma u Derbentu je najstarija u Rusiji, a takođe na teritoriji bivšeg Sovjetskog Saveza. Podignuta je 734. godine nakon što je Omejadski kalifat zauzeo grad, i postala je jedan od glavnih centara širenja islama u savremenoj Rusiji. U pitanju je šiitska džamija, ali i suniti dolaze u nju dolaze da se mole.
 
Legion Media 7. Danas je među žiteljima Derbenta zastupljeno preko 60 nacionalnosti. Zvuči neobično, ali u ukupnom broju stanovnika (124.000) Rusi čine samo 3,5%. Najbrojniji etnos su Lezgini (33%), Azerbejdžanci (32%) i Tabasaranci (15%)
Učesnici Festivala nacionalnih kultura i filijala naroda Dagestana na Trgu slobode u okviru proslave 2000-godišnjice Derbenta.
Aleksej Filipov/Sputnik 8. Derbent je najjužniji grad Rusije. Nalazi se blizu granice sa Azerbejdžanom. Jesen je ovde topla, zima kratka i blaga, a samo Kaspijsko more spasava ovdašnje žitelje od nepodnošljivih letnjih vrućina.
 
Bai Xueqi/Global Look Press Boris Jegoirov / Russia beyond

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.