Oružani sukob Jermenije i Azerbejdžana - žrtve na obe strane

Izvor: VOA, 11.Apr.2023, 17:21

Oružani sukob Jermenije i Azerbejdžana - žrtve na obe strane

Jermenija i Azerbejdžan razmenile su međusobne optužbe za pucnjavu u području Nagorno-Karabaha u kojoj je bilo poginulih na obe strane. Ministarstva odbrane obe države saopštila su da su njihovi vojnici, čiji je broj neutvrđen, poginuli u sukobu u blizini koridora Lačin, javila je agencija Rojters. Jermenske vlasti tvrde su da su azerbejžanski vojnici otvorili vatru na njihove inženjerske trupe koje su izvodile radove u blizini sela Teh u provinciji Sajonik. Navedeno je da je jermenska strana primenila kontramere – bez preciziranja detalja. Sa druge strane, Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da su vojne trupe te zemlje bile pod vatrom jermenskih trupa stacioniranih u provinciji Sajonik. Poslednja trzavica inicirana je sporom o kontroli Lačinskog koridora – koji je jedini putni pravac koji povezuje Jermeniju sa Nagorno-Karabahom, izvestio je Rojters. Na tom području se od kraja 2022. nalaze građani Azerbejdžana, koji za sebe tvrde da su ekološki aktivisti. Sa druge strane, jermenske vlasti tvrde da uzrokuju humanitarnu krizu – jer hrana i lekovi ne mogu da se transportuju u područje Nagorno-Karabaha. Baku poriče te navode – tvrdeći da se zalihe mogu transportovati i štiti demonstrante. Posle najnovijih sukoba dve strane 2020. Rusija je rasporedila oko hiljadu pripadnika takozvanih mirovnih snaga. U višenedeljnim borbama stradale su hiljade ljudi, a Azerbejdžan je ostvario značajne teritorijalne dobitke, podseća Rojters. Inače, Moskva je saveznik Jermenije na osnovu zajedničkog sporazuma, ali teži i razvijanju odnosa sa Bakuom. Oružani incident između Jermenije i Azerbejdžana dogodio se u trenutku dok Rusija sprovodi agresiju nad Ukrajinom u ratu tokom više od godinu dana. Zemlje, koje su do raspada Sovjetskog Saveza 1991. bile deo te države, u poslednjih 35 godina su u sukobima zbog područja Nagorno-Karabah. Taj region je u međunarodnim okvirima priznat kao deo Azerbejdžana – a naseljava ga mahom stanovništvo jermenskog porekla.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Novi rat na pomolu? Sedmoro vojnika poginulo u razmeni vatre u Nagorno-Karabahu

Izvor: 24sedam.rs, 11.Apr.2023

Ministarstvo odbrane Jermenije je saopštilo da su azerbejdžanske trupe otvorile vatru na jermenske trupe koje su izvodile inžinjerske radove u blizini sela Teg

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.