Oružani napad na predsedničku rezidenciju u Gvineji Bisao

Izvor: Blic, Tanjug, 23.Nov.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oružani napad na predsedničku rezidenciju u Gvineji Bisao

U oružanom napadu na predsedničku rezidenciju u afričkoj državi Gvineji Bisao, koji se dogodio dva dana po objavljivanju rezultata parlamentarnih izbora, jedna osoba je poginula, a nekoliko ih je ranjeno.

Izaslanik Ujedinjenih nacija Šola Omoregie saopštio je da šef države Žoao Bernardo "Nino" Vieira nije povređen u napadu, do koga je došlo prošle noći, kada je grupa vojnika, koristeći puške i raketne bacače, pucala na zgradu.

"Situacija je veoma ozbiljna", >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rekao je Omoregie, koji je posetio Vieiru u njegovom domu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je u napadu ubijen jedan od ljudi koji su pucali na predsedničku rezidenciju, dok je nekoliko čuvara lojalnih predsedniku ranjeno.

"Uhapšeno je pet osoba i situacija je pod kontrolom", rekao je načelnik generalštaba, general Batista Tagme Na Vaj.

Vlasti istražuju ko stoji iza napada, do koga je došlo pošto je Izborna komisija u petak saopštila da je bivša vladajuća stranka, Afrička partija za nezavisnost Gvineje Bisao i Kape Verdea, osvojila 67 od 100 mesta u parlamentu.

Lider opozicione stranke Partija za socijalnu obnovu i bivši šef države Kumba Jala, koja je osvojila 28 mesta u parlamentu, saopštio je juče da "nikada neće prihvatiti nameštene rezultate".

Poslednjih godina, ova bivša portugalska kolonija postala je glavna tranzitna tačka za šverc kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Međunarodna zajednica je zabrinuta da je bez efikasnog političkog vođstva Gvineja Bisao "u opasnosti da postane narkodržava sa kriminalcima koji su moćiji od političara i zakona".

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Napad na predsedničku rezidenciju

Izvor: B92, 23.Nov.2008

Bisao -- U oružanom napadu na predsedničku rezidenciju u afričkoj državi Gvineji Bisao jedna osoba je poginula, a nekoliko je ranjeno... Izaslanik Ujedinjenih nacija Šola Omoregie saopštio je da šef države Žoao Bernardo "Nino" Vieira nije povređen u napadu, do koga je došlo prošle noći,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.