Orbanova VIP izbeglica

Izvor: Deutsche Welle, 22.Nov.2018, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orbanova VIP izbeglica

Mađarska je u rekordnom vremenu odobrila zahtev za azil koji je podneo bivši makedonski premijer Nikola Gruevski. Ministar pravosuđa Laslo Tročanj nagovestio je da će Gruevski možda veoma brzo da napusti Mađarsku.

U Mađarskoj je već mesecima veoma teško dobiti azil, osim ako nije reč o „Orbanovoj VIP izbeglici“. Tako mađarski opozicioni političari trenutno nazivaju bivšeg makedonskog premijera Nikolu Gruevskog. On je prošle sedmice, preko Albanije, Crne Gore i >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << Srbije, pobegao u Budimpeštu kako bi izbegao dvogodišnju zatvorsku kaznu u svojoj zemlji zbog korupcije i pronevere. Bivši makedonski premijer je sada u rekordnom vremenu dobio azil u Mađarskoj.

Mađarske vlasti zadužene za useljavanje i izbeglice su u utorak, nakon šestodnevne obrade zahteva Gruevskom odobrile azil. To je na svojoj stranici na Fejsbuku objavio Gruevski. Vest su potvrdile i novine bliske vladi „Mađar idok“. Ako se uzme u obzir da je izbeglicama koje se nalaze u tranzitnoj zoni na srpsko-mađarskoj granici potrebno i po nekoliko sedmica da uopšte podnesu zahtev za azil, onda se može reći da je zahtev bivšeg makedonskog premijera rešen u rekordno brzom vremenu.

Da li je Gruevski samo u prolazu?

Zvanične potvrde za to nema. Mađarska vlada nije odgovorila ni na zahtev DW. Međutim, u Mađarskoj nije tajna da je „Mađar idok“ vladino glasilo. Indirektna potvrda je došla u utorak od ministra pravosuđa Lasla Tročanja koji je u intervjuu za televiziju „Eho“, koja je takođe bliska vladi, izjavio da Gruevski može slobodno da se kreće i da ga Mađarska neće isporučiti Makedoniji. Tročanj je tagođe nagovestio da Gruevski brzo može da napusti Mađarsku.

Ako je istina ono što Gruevski piše na Fejsbuku, a što se podudara sa pisanjem lista „Mađar idok“, onda se može reći da je brzo odobravanje zahteva za azil zasnovano na opisu stanja koje je teško proveriti, a koje je predstavio mađarski Ured za davanje azila. Ono što je ostalo nejasno jeste kojoj vrsti gonjenja je u svojoj zemlji izložen Gruevski. Gruevski piše da je dobio poruke da je njegov život ugrožen i da će u zatvoru biti ubijen. On takođe dodaje da se protiv njega vodi politički proces u kojem se svesno zanemaruje zakon. Gruevski piše da je protiv njega pokrenut „lov na veštice“ i da nema šanse da mu se u Makedoniji vodi fer i pošteno suđenje.

Predstavnici mađarskih opozicionih stranaka oštro su reagovali na odluku vlasti da Gruevskom dodele azil. Marta Demeter, poslanica opozicione stranke LMP, okarakterisala je Orbana kao „političkog sponzora“ bivšeg makedonskog premijera. Ona je na svojoj Fejsbuk-stranici napisala da su Orban i krug ljudi oko njega postali „pomagači u međunarodno organizovanom kriminalu“. Opozicioni ekonomski političar Lajoš Bokroš kaže da je „mađarska mafijaška vlada“ dozvolila da zemlja postane „skrovište zločinaca“. Portparol poslaničke grupe Orbanove stranke Fides Janoš Halaž odbacuje kritike opozicionih političara i sve to naziva „cirkusom“: Gruevski nije terorista, već osoba koja je politički progonjena i ima pravo na zaštitu.

Putovanje sa mađarskim dokumentom

U međuvremenu je jasno kojim putem je Gruevski došao u Mađarsku. Provladin list „Mađar idok“ potvrdio je, u svom ekskluzivnom izveštaju, da je bivši makedonski premijer u Mađarsku došao preko Albanije, Crne Gore i Srbije. Gruevski je prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića i navoda lista „Mađar idok“, kao zamenu za pasoš imao dokument koji je izdala Mađarska. Prema mađarskom i međunarodnom pravu, takav dokument za jednokratni ulazak u zemlju može da izda ministar unutrašnjih poslova.

Nezavisni mađarski pravni stručnjaci smatraju da je ulazak Gruevskog u Mađarsku i brza procedura dobijanja azila na ivici zakona. „Nejasno je da li Gruevski, s obzirom na konačnu sudsku presudu u Makedoniji i bekstvo iz te zemlje, ima pravo na takav dokument“, kaže potpredsednica mađarskog Helsinškog komiteta Marta Pardavi. Osim toga, obrada zahteva za azil do sada u Mađarskoj nije nikada tako brzo bila završena. Pardavijeva smatra da bi Gruevski, prema važećem zakonu, morao da bude proteran u Srbiju koja je, zakonski gledano, „sigurna zemlja“, što je automatski razlog za odbijanje zahteva za azil. „Iako nisu poznate pojedinosti postupka obrade zahteva za azil, jasno je da se radi o političkoj odluci“, kaže Marta Pardavi.

Političke reakcije na aferu „Gruevski“ su, osim onih iz Makedonije i Mađarske, do sada dosta oprezne. Portparol Evropske komisije u nekoliko navrata je upozorio na opasnost politizacije slučaja Gruevski. Manuel Saracin, poslanik stranke Zelenih u nemačkom parlamentu izjavio je za DW da je neprihvatljivo da jedna zemlja-članica EU postane saveznik bivšeg autokratskog premijera. „Od Orbanove vlade očekujem da pomogne jačanje vladavine prava i demokratije u Makedoniji, a ne da je ugrožava“, izjavio je Saracin.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.