Orban pozvao SAD i Australiju da prime izbeglice

Izvor: Politika, 02.Okt.2015, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orban pozvao SAD i Australiju da prime izbeglice

BUDIMPEŠTA– Mađarski premijer Viktor Orban pozvao je danas SAD, Australiju, Izrael i bogate arapske zemlje da prihvate deo izbeglica koje već mesecima pristižu u Evropu u velikom broju, uporedivši taj priliv sa „vojskom”.

„Nije pošteno da SAD ne prime nikoga ili samo 10.000 do 15.000 izbeglica”, rekao je Orban za mađarski radio Košut, a prenela agencija AFP.

„Nije pošteno ni da Izrael ne primi nijednu izbeglicu, da Australija ne primi nijednu izbeglicu i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da se bogate arapske zemlje dvoume”, istakao je on i dodao:

„Svi računaju na Evropu, zato što je neko poslao izbeglice u ovom smeru.„

Orban, kroz čiju zemlju je na putu ka Zapadnoj Evropi od početka godine prošlo gotovo 300.000 izbeglica, apelovao je prošle nedelje na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija za uvođenje globalnih kvota za prihvat izbeglica.

Premijer Mađarske je za radio Košut takođe rekao da „najmanje 80 odsto izbeglica čine mladi muškarci, što više liči na mladu vojsku nego na izbeglice”.

Prema podacima UNHCR-a, u Evropu je morskim putem ove godine pristiglo gotovo 390.000 ljudi, od čega su dve trećine muškarci.

Orban je takođe istakao da je većina onih koji pristižu u Evropu „neobrazovani i govore samo arapski” i da „ekonomskim migrantima ne treba dopustiti da biraju destinaciju u Evropi gde će živeti”.

Mađarska je prošlog meseca zatvorila granicu sa Srbijom za izbeglice, usled čega su one preusmerene na Hrvatsku.

Zvanični Zagreb ih prevozi do svoje severoistočne granice sa Mađarskom, koju Orban, kako je najavio, takođe namerava za zatvori.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Orban pozvao SAD i Australiju da prime izbeglice

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Okt.2015

Mađarski premijer Viktor Orban pozvao je danas SAD, Australiju, Izrael i bogate arapske zemlje da prihvate deo izbeglica koje već mesecima pristižu u Evropu u velikom broju, uporedivši taj priliv sa "vojskom"..."Nije pošteno da SAD ne prime nikoga ili samo 10.000 do 15.000 izbeglica", rekao je Orban...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.