Orban ponovo preti Briselu: Ovaj put se ne šali

Izvor: Vesti-online.com, 28.Okt.2016, 11:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orban ponovo preti Briselu: Ovaj put se ne šali

Mađarska će tužiti Evropsku komisiju i opirati se uvodenju obavezujućih kvota za prihvat migranata za zemlje članice EU ako Brisel to pitanje ne skine s dnevnog reda, poručio je u petak mađarski premijer Viktor Orban.

Orban je rekao da će njegova vlada upotrebiti nedavno održani referendum na kom je većina glasača odbacila migrantske kvote.

Taj referendum međutim nije pravno obavezujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << zbog nedovoljnog broja izašlih, podsetio je Rojters.

Orban je naveo da je sada po tom pitanju nastala "pat pozicija" i da bi premijer Slovačke, zemlje koja trenutno predsedava EU, Robert Fico trebalo da predloži rešenje do sledećeg samita EU u decembru.

- Ako Evropska komisija ne odustane od ideje kvota, onda ćemo se opirati...nećemo sprovesti odluku EU, tužićemo Komisiju - naglasio je Orban u izjavi za državnu radio stanicu.

- Biće ozbiljne pravne debate o tome da li strani državljani mogu da budu nametnuti narodu neke države članice EU protiv njene volje. To će biti velika borba i zbog toga nam je potrebna izmena ustava - poručio je Orban.

Prema njegovim rečima, odluka o prihvatanju migranta je pitanje nacionalnog suvereniteta.

Orban je dodao da bi želeo da sledećeg meseca bude potvrđena promena ustava kojim bi se zabranilo naseljavanje migranata u Mađarskoj.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Holandija bi mogla odbaciti sporazum EU-Ukrajina

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Okt.2016

Holandski premijer Mar Rutte rekao je u petak da bi njegova Vlada mogla da iznese nacrt zakona kojim bi pred parlamentom te zemlje bila povučena podrška sporazumu o bliskijim vezama između EU i Ukrajine.    Prema njegovim riječima, odbacivanje Sporazuma o pridruživanju sa Ukrajinom bilo bi greška...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.