Orban je takođe ”velikodržavni šovinista”

Izvor: Vostok.rs, 15.Maj.2014, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orban je takođe ”velikodržavni šovinista”

15.05.2014. -

Sa efektom bombe može se porediti istupanje u parlamentu Mađarske premijera zemlje Viktora Orbana na temu mađarske manjine u Zakarpatju. I ne zato što je irečeni zahtev za nacionalno-kulturnom autonomijom i dvostrukim državljanstvom za zakarpatske Mađare nešto novo.

Mađarska zajednica više puta se obraćala s takvim predlozima centralnoj i lokalnim vlastima. U martu 39 mađarskih društvenih, kulturnih i religioznih organizacija Zakarpatja formulisalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << je iste takve želje. Oni su skrenuli pažnju rukovodstva zemlje na rast međunacionalnih konflikata, koje raspiruju naoružani radikali. Podvlačili su neophodnost dodatnog finansiranja nacionalnih manjina na račun državnog budžeta. Mađari u Ukrajini, čiju volju je još jednom formulisao Viktor Orban, zahtevaju ravnopravnost na svim nivoima života, zahtevaju neophodne uslove za razvoj maternjeg jezika i kulture. Ali zašto su reči Viktora Orbana u parlamentu o osiguranju jednakih prava zakarpatskih Mađara sa preostalim stanovništvom Ukrajine dobile danas takav odjek?

Prema mišljenju zamenika direktora Instituta za zemlje ZND Vladimira Žarihina,

- Ova izjava još jednom dokazuje ono što je, reklo bi se, očigledno. Da zahtev Rusije da se poštuju interesi i prava ruskih i ruskofonskih građana Ukrajine nije hir, nije pojava velikodržavnog šovinizma, kao što to interpretiraju vlasti i Kijevu, a delimično i predstavnici EU. To je realna situacija koja je nastala u multinacionalnoj ukrajinskoj državi. I u njoj se mogu poštovati interesi različitih zajednica samo pomoću federalizacije zemlje. O tome je govorila sve vreme Rusija, o tome su počeli da govore danas u Mađarskoj. Ja ocenjujem reči Viktora Orbana kao zahtev federalizacije Ukrajine. Pravo na dvostruko državljanstvo, na autonomiju treba da bude pruženo nacionalnim manjinama koje kompaktno žive, između ostalog zakarpatskim Rusinima, koje, kako je ispravno primećeno, u Ukrajini niko ne priznaje. Misao o budućoj celovitosti Ukrajine kao federalne države, ubeđen sam, sve više će osvajati umove u raznim zemljama — Rusiji, Mađarskoj, po čitavoj Evropi. I tada pod pritiskom evropskih zemalja kijevske vlasti počeće pregovore o proširenju prava sa predstavnicima jugostoka Ukrajine i njenog krajnjeg Zapada — Zakarpatja.

Šta je ipak bilo podsticaj za preporod zahteva o autonomiji i dvostrukom državljanstvu ukrajinskih Mađara? Ekspert je uveren:

- I ruska i mađarska zajednica nisu ispoljile posebnu aktivnost kada su u Kijevu na vlasti bile prilično umerene snage. A kada su ih smenili radikali — nacionalisti, ovi zahtevi su postali realni uslovi preživljavanja ovih etnosa. Pri tome, mađarska zajednica u Ukrajini od 160 do 200 hiljada nije najmnogobrojnija. U drugim zemljama Mađara je više. Na primer, u Srbiji do 300 hiljada, u Slovačkoj pola miliona, a u Rumuniji više od milion ljudi. Ali upravo u Ukrajini mađarska manjina, kao i druge nacionalne zajednice, osećaju se danas nezaštićeno.

Gajane Hanova,

Čitajte više na Ukrajina iz minuta u minut

Izvor: Glas Rusije, foto: Flickr.com/European People's Party/cc-by    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.