Orban i Makron oprečno o odluci Italije da ne primi migrante

Izvor: RTS, 12.Jun.2018, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orban i Makron oprečno o odluci Italije da ne primi migrante

Francuski predsednik Emanuel Makron osudio je odluku Italije o odbijanju da primi više od 600 migranata na brodu "Akvarijus", podsetivši italijansku vladu na obaveze koje ima u skladu sa međunarodnim pravom. S druge strane, mađarski premijer Viktor Orban pozdravio je odluku nove italijanske vlade da ne primi brod pun migranata koji je stigao do italijanske luke, istakavši da je to "sjajan momenat" koji bi mogao da donese promene u evropskoj migracionoj politici. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Orban je naveo da je njegova prva reakcija na tu vest bila: "Napokon!", prenosi AP.

Prema rečima antimigrantski nastrojenog premijera Mađarske, bilo je "toliko deprimirajuće" godinama slušati da evropske pomorske granice ne mogu da se odbrane.
Orban je, nakon današnjeg sastanka sa slovačkim kolegom Peterom Pelegrinijem, rekao da je odluka Italije da odbije spasilački brod "Akvarijus" sa 629 migranata "sjajan momenat koji bi mogao da zaista donese promene u evropskoj migracionoj politici".
S druge strane, francuski predsednik Emanuel Makron osudio je odluku Italije o odbijanju da primi više od 600 migranata na brodu "Akvarijus", podsetivši italijansku vladu na obaveze koje ima u skladu sa međunarodnim pravom.
"Postoji izvestan stepen cinizma i neodgovornosti u ponašanju italijanske vlade u pogledu ove dramatične humanitarne situacije", rekao je Makron na sastanku svog kabineta, a preneo je portparol francuske vlade Benžamen Grivo. 
Istovremeno, francuski predsednik je pozdravio odluku Španije da primi brod s migrantima i pozvao na "evropsku solidarnost" prema španskoj vladi.
Španija je juče saopštila da će prihvatiti brod sa 629 migranata koji se našao u centru međunarodnog spora pošto su prethodno odbile da ga prime Italija i Malta.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Orban: Odluka Rima da ne primi brod s migrantima - konačno!

Izvor: N1 televizija, 12.Jun.2018

Mađarski premijer Viktor Orban pozdravio je odluku nove italijanske vlade da ne dozvoli da brod s migrantima uplovi u neku italijansku luku...Orban je rekao da je njegova prva reakcija na tu vest bila uzdah: "Konačno!"...Orban je rekao da je bilo "tako deprimirajuće" slušati godinama da se morske...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.