Izvor: B92, 28.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužnica protiv Čejnijevog čoveka

Vašington -- Federalni sud podigao je optužnicu protiv šefa kabineta američkog potpredsednika Dika Čejnija, Luisa Libija.

Optužnica je podignuta zbog učešća u aferi oko odavanja identiteta jednog agenta Centralne obaveštajne agencije. Libi je pored ostalog, optužen za lažno svedočenje, krivokletstvo i ometanje pravde, navodi se u optužnici federalnog suda.

Specijalni tužilac Patrik Ficdžerald započeo je još u decembru 2003. istragu kako bi se utvrdilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ko je medijima otkrio identitet agenta CIA Valeri Plejm čiji je suprug, bivši ambasador Džozef Vilson javno doveo u pitanje razloge zbog kojih je Bušova administracija odlučila da izvrši invaziju na Irak.

Vilson je pored ostalog, dovodio u sumnju tvrdnju američke administracije o postojanju oružja za masovno uništenje u Iraku.

Protiv političkog savetnika predsednika Buša, Karla Rouv čije se ime takodje, vezuje za taj skandal, nije danas podignuta optužnica, izjavio je njegov advokat podsećajući da je Rouv i ranije obećao da će nastaviti da saradjuje sa istražiteljima.

Ubrzo nakon objavljivanja optužnice u kojoj se tereti po pet tačaka, iz Bele kuće je saopšteno da je Libi podneo ostavku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.