Izvor: B92, Tanjug, 09.Dec.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optuženici žele da priznaju krivicu

Gvantanamo -- Petorica optuženih za napade od 11. septembra 2001. na SAD izjavili su u pismu vojnom sudiji u Gvantanamu, vojnoj bazi na Kubi, da žele da priznaju krivicu.

U pismu optuženici traže da budu odmah saslušani kako bi izneli svoja priznanja i ističu da su se o tome dogovorili bez pritiska, bez pretnji, zastrašivanja ili dogovora sa bilo kojom stranom.

Objasnili su da su se na to odlučili 4. novembra, kada je za novog američkog predsednika izabran Barak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Obama, jer su oni spremni da budu mučenici, a novi predsednik može to da im onemogući jer je najavio zatvaranje zatvora u Gvantanamu.

Sudija pukovnik Stiven Hinli rekao je da će ispitati optuženike da bi bio siguran da shvataju posledice svoje odluke, jer bi u tom slučaju sva petorica mogla da budu osuđena na smrt.

U pitanju je glavnooptuženi, Halid Šeik Mohamed iz Pakistana, koji je već priznao da je isplanirao napade od 11. septembra na Njujork i Vašington.

Ostali su Ramzi Binalšib, Mustafa Ahmed al Havsavi, Valid bin Ataš i Ali Abdul Aziz Ali, takođe iz Pakistana.

Svi su optuženi početkom godine za zaveru sa Al Kaidom za ubijanje civila.

Ta optužnica ima 2.973 tačke, odnosno po jednu za svaku osobu ubijenu u napadima.

Pretpostavlja se da suđenje neće početi pre 20. januara, kada Obama bude položio zakletvu kao novi predsednik SAD.

Čitanju pisma prisustvovali su, prvi put do sada, članovi porodica žrtava napada od 11. septembra.

Oni su, prema portparolu Pentagona, nasumice odabrani među 100 koji su poslali molbe da prisustvuju suđenjima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Petorica optuženih za napade 11. 9. hoće da priznaju

Izvor: Kurir, 08.Dec.2008, 23:37

GVANTANAMO, 8. decembra (Tanjug) - Petorica optuženih za napade od 11. septembra 2001. na SAD izjavili su danas u pismu vojnom sudiji u Gvantanamu, američkoj vojnoj bazi na Kubi, da žele da priznaju krivicu. U pismu optuženici traže da budu odmah saslušani kako bi izneli svoja priznanja i ističu...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.