Izvor: B92, 02.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužba za planiranje udara

Moskva -- Ruska Federalna služba bezbednosti podigla je protiv ruskog oligraha Borisa Berezovskog optužnicu za planiranje državnog udara.

To je potvrdio njegov advokat Andrej Borovkov. Berezovski, koji živi u Velikoj Britaniji, gde ima status izbeglice, optužen je za zaveru za nasilno preuzimanje vlasti u Rusiji, a optužnica je podneta na osnovu intervjua koji je dao londonskom "Gardijanu" u aprilu i u kome kaže da se vlast u Rusiji može promeniti jedino nasilno, izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je advokat, preneo je Itar-tas.

Na pitanje "Gardijana" da li se na osnovu te njegove izjave može zaključiti da priprema revoluciju, Berezovski je rekao da je to apsolutno tačno, naveo je Itar-tas, podsećajući da je "nasilno preuzimanje vlasti krivično delo".

Moskva za sada nije zvanično potvrdila vest o optužniici protiv Berezovskog, naveo je Rojters.

Istovremeno, jedan sud u Moskvi odložio je današnje suđenje u okviru slučaja protiv Berezovskog zbog utaje i pranja 214 miliona rubalja "Aeroflota" za 12. juli zbog imenovanja novog branioca ruskog tajkuna.

Ruska agencija, takođe, podseća da tužilaštvo još nije odredilo njegov status u slučaju špijunaže otvorenom u vezi izjave biznismena Andreja Lugovoja povodom smrti bivšeg ruskog tajnog agenta Aleksandra Litvinenka u Londonu.

Protiv Berezovskog se u Rusiji vodi pet sudskih procesa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.