Izvor: B92, 02.Jul.2009, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opsežna akcija protiv talibana

Kabul -- Američki marinci raspoređeni u Avganistanu počeli su opsežnu operaciju protiv talibana u provinciji Helmand, na jugu zemlje.

U operaciji Handžar, prvoj velikoj vojnoj operaciji u okviru nove strategije predsednika SAD Baraka Obame čiji je cilj stabilizacija zemlje, učestvuje 4.000 Amerikanaca i 650 avganistanskih policajaca i vojnika, navodi se u saopštenju brigade marinaca u Avganistanu.

Operacija u kojoj učestvuje oko 50 aviona sastoji se u tome da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << omogući trupama kopnene operacije protiv uporišta talibana na jugu.

"Operacija Handžar se razlikuje od prethodnih brzinom i brojem trupa", navodi se u saopštenju koje je potpisao general Lari Nikolson.

Kako je predviđeno, marinci bi trebalo da prodru u dolinu reke Helmand, duboko u oblasti u kojima su uporišta talibana, a gde međunarodne snage raspoređene u Avganistanu do sada nisu uspele da uđu.

Američki vojni zvaničnici su naveli da operacija Handžar ima za cilj da ubedi lokalne Avganistance da avganistanske bezbednosne snage uz podršku međunarodnih snaga pružaju dugoročno bolju budućnost od islamista.

"To je važan plan, ali i plan koji sa sobom nosi rizik", izjavio je Nikolson.

Najavljeno je da će u prvoj etapi ofanziva da traje 36 sati i da joj je cilj da obezbedi sigurnost u dolini Helmanda uoči predsedničkih izbora 20. avgusta, rekao je novinarima prošle nedelje američki general.

Provincija Helmand je najveći proizvođač opijuma u zemlji koja obezbeđuje 90 odsto svetske proizvodnje te droge. Smatra se da je trgovina tim narkotikom i njegovim derivatima, kao što je heroin, glavni izvor sredstava avganistanskih pobunjenika.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Opsežna vazdusna operacija americkih marinaca u Avganistanu

Izvor: NaDlanu.com, 02.Jul.2009

KABUL, 2. jul 2009. (Beta) - Američki marinci raspoređeni u Avganistanu započeli su opsežnu operaciju protiv talibana u provinciji Helmand, na jugu zemlje, što je prva velika vojna operacija u okviru nove strategije predsednika SAD Baraka Obame čiji je cilj stabilizacija zemlje. U operaciji Handžar...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.