Izvor: Blic, 02.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oprostite se od Če Gevarinog lika

Oprostite se od Če Gevarinog lika

Njegove slike_arhiva se nalaze na posterima rok bendova, na bejzbol kapama i ženskom donjem rublju. Lik marksističkog revolucionara Ernesta Če Gevare, koji je poginuo u borbi protiv kapitalističkog potrošačkog društva, postao je deo ikonografije tog istog društva.

Njegova fotografija je postala i jedna od najprodavanijih i najeksploatisanijih, a Če Gevarina porodica sada namerava da to zaustavi.

Članovi porodice >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << planiraju da podnesu tužbe protiv kompanija koje eksploatišu Čeov lik, i tvrde da su advokati iz mnogih zemalja već ponudili da ih zastupaju.

'Imamo plan kako da zaustavimo tu zloupotrebu', rekla je Rojtersu Čeova udovica, Kubanka Aleida Marč.

Ona će predvoditi celu kampanju iz Centra 'Če Gevara', koji će biti otvoren u Havani ove godine.

'Centar ima cilj da zaustavi nekontrolisanu upotrebu Čeovog lika. To će biti skup i težak posao jer svaka zemlja ima drugačije zakone, ali neka granica mora da se postavi', rekla je Aleida Gevara, ćerka legendarnog gerilca.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.