Opozvani predsednik Rumunije neće podneti ostavku

Izvor: Blic, 20.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozvani predsednik Rumunije neće podneti ostavku

Rumunski parlament je velikom većinom juče opozvao predsednika države Trajana Baseskua zbog optužbi da je kršio Ustav te zemlje, što je produbilo političku krizu u zemlji i povećalo izglede da se raspišu novi predsednički izbori. U međuvremenu, Ustavni sud Rumunije je za privremenog predsednika odredio predsednika Senata Nikolae Vakaroja. To je navelo smenjenog predsednika da odluči da ne podnese ostavku, već da se o njegovom opozivu građani izjasne na referendumu.

Opoziv, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za koji su glasala 322 delegata, dok je 108 bilo protiv, otvara put da se raspiše referendum o poverenju predsedniku u roku od 30 dana. Basesku je ranije ove nedelje izjavio da neće čekati referendum, već će podneti ostavku ukoliko ga parlament opozove, što se juče i dogodilo.

„Trajan Basesku je politički projekat koji je propao. On nije sposoban da povede zemlju napred, da je ujedini", rekao je Mirčea Džoana, vođa levičarske opozicione partije PSD, tokom parlamentarne debate.

Poslednjih meseci centristi na vlasti i levičarska opozicija optužuju Baseskua za zloupotrebu vlasti. Oni optužuju Baseskua za izazivanje političke nestabilnosti, vršenje pritiska na sudske organe i intervencije u korist nekih interesnih grupa. Ustavni sud je saopštio da su ove optužbe neosnovane. PSD je optužio Baseskua da je ucenjivao sudije ustavnog suda kako bi odlučili u njegovu korist.

Basesku, najpopularniji rumunski političar, odbacio je sve ove optužbe.

Predsednik rumunskog Senata privremeni predsednik države

Ustavni sud potvrdio je danas odluku rumunskog parlamenta, donetu na jučerašnjoj sednici, da suspenduje Baseskua zbog kršenja ustava, i prihvatio da predsednik Senata Nikolae Vakaroju privremeno obavlja ovu funkciju. Sada već bivšeg predsednika protivnici su optuživali za izazivanje političke nestabilnosti, pritiske na pravosuđe i zastupanje pojedinih interesnih grupa. Baseskuova suspenzija izazvala je bojazan u Briselu u pogledu budućnosti započetih reformi u pravosuđu i borbe protiv korupcije u Rumuniji, koja je 1. januara 2007, postala članica Evropske unije, preneo je Rojters. Suspenzija predsednika takođe je pojačala strahovanja da bi produbljivanje političke krize u zemlji moglo da ugrozi pripreme za prihvatanje više milijardi dolara pomoći iz EU, kao i da otera strane investitore čija su sredstva neophodna u ostvarivanju težnji Rumunije da postane moderna evropska država.

Basesku: Neću podneti ostavku

Opozvani rumunski predsednik Trajan Basesku večeras je izjavio da neće podneti ostavku i da očekuje da se o njegovom opozivu građani izjasne na referendumu.

Basesku tvrdi da "antipredsednička većina" u parlamentu želi da ga "eliminiše iz političkog života" i da bi njegova ostavka, zbog koje bi zemlja 90 dana bila bez predsednika, produbila političku krizu u Rumuniji. Poručujući svojim političkim neistomišljenicima i pristalicama da je dobio više signala iz inostranstva da je potrebno što pre stabilizovati Rumuniju, Basesku je došao do zaključka da bi njegova ostavka samo produžila krizu i nestabilnost u zemlji. Stoga je, kako je ocenio, održavanje referenduma o njegovoj smeni verovatno "najbolje rešenje za Rumuniju".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.