Opozicija traži pomoć Amerike

Izvor: Danas, 12.Jun.2015, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija traži pomoć Amerike

Skoplje, Brisel - Posle dvanaestočasovnih pregovora u Briselu, jasno je jedino da dogovor oko detalja izlaska iz političke krize među makedonskim političkim strankama nije postignut. Iz kasnijih šturih izjava i informacija može se zaključiti da je spor nastao i opstao oko pitanja karaktera, trajanja i rukovođenja vladom koja bi trebalo da pripremi vanredne parlamentarne izbora do kraja aprila 2016.godine.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han je na svom tviter nalogu >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << kratko saopštio da je “razočaran zbog nedostatka odgovornosti i liderstva kod nekih, ali “građani zalužuju bolje: demokratiju, vladavinu prava i evropsku budućnost. Ne odustajemo!”. Komentatori su odmah primetili da je Makedonija prvi veliki izazov Hana na mestu komesara i da bi mogla da bude njegov prvi veliki neuspeh.

Makedonski premijer Nikola Gruevski je posle sastanka neuobičajeno otvoreno komunicirao s novinarima i okrivio šefa opozicionog Socijaldemokratskog saveza Zorana Zaeva za krah pregovora.

“Čovek je došao da se ne dogovori” rekao je Gruevski i dodao da je Zaev protiv toga da se “izbori dogode previše brzo ”nego da se odlažu dok ekonomija trpi, u čemu Zaev vidi šansu za sebe, jer “ ukoliko bi sada izašao na izbore doživeo bi najveći poraz u istoriji SDSM“.

Zoran Zaev je bio manje govorljiv, ali je za televiziju AlsatM rekao da su pregovori propali jer je "nerazumno i nelogično da kreator krize Gruevski ostane da rukovodi vladom koja treba da organizuje, pripremi i sprovede prrevremene izbore... Naši su uslovi jasni, nema trgovanja“.

Opozicioni portal libertas.mk prenosi informaciju Plusinfo, prema kojoj je Han vršio snažan pritisak na Zaeva da prihvati prelaznu vladu tri meseca pred izbore, u kojoj bi SDSM imao resore finansija, unutrašnjih poslova i saobraćaja. Tom pritisku su se, piše taj portal, pridružili lideri ključnih albanskih partija u Makedoniji Menduh Tači i Ali Ahmeti, koju su navodno tvrdili da bi pad Gruevskog doveo do destabilizacije zemlje.

Iz ukrštenih informacija može se zaključiti da je Zaev tražio prelaznu vladu na period od godinu i po do dve dana i ostavku Gruevskog. Zašta nije dobio podršku ni evropskog komesara ni druge tri najveće stranke u makedonskom parlamentu.

Sudeći po pisanim izjavama i komesara Hana i njegove portparolke Maje Kocijančič Brisel nije digao ruke od makedonskog problema, ali s razlogom se postavlja pitanje da li će Han biti taj koji će nastaviti međunarodno posredovanje među zavađenim makedonskim strankama. Zbog istrajavanja na izjavi da je OEBS prošlogodišnjim izborima u Makedoniji dao generalno pozitivnu ocenu, Hana opozicija oko SDSM-a optužuje za pristrasnost, pa opozicioni mediji sve više prostora daju zagovornicima ne samo ideje da na mesto Hana Evropa delegira nekog diplomatskog, kako kažu, teškaša, nego i ideje da Evropu potpuno zamene SAD, kao navodno dokazano manje pristrasne.

Inače, pregovorima u Briselu prisustvovali su i šef delegacije EU u Skoplju Aivo Orav i američki ambasador u Makedoniji Džes Bejli.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.