Opomena Romanu Prodiju

Izvor: Politika, 30.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opomena Romanu Prodiju

Rezultati glasanja na lokalnim izborima u Italiji potvrdili krizu koalicione vlade levice i centra, trijumf opozicije ipak izostao

ANALIZA VESTI
Italijanska koaliciona vlada levice i centra, pod vođstvom premijera Romana Prodija, pretrpela je, prema očekivanjima, poraz na dvodnevnim, lokalnim izborima, održanim minulog vikenda.

Na izborima za 850 gradonačelnika prevashodno manjih gradova, osim Đenove, i na sedam izbora na nivou provincija, ipak nije došlo do >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << predskazanog "totalnog fijaska" njenih političara.

Uprkos masivnim gubicima duž apeninske "čizme", u sredinama koje su važile za uporišta levice i levog centra, predstavnici Prodijeve koalicije uspeli su da spreče predskazani debakl. Štaviše, zabeležili su i nekoliko neočekivanih, lokalnih pobeda u "tvrđavama desnice", poput Akvile, Agriđenta i Taranta. Izborna pobeda u najvećoj sredini u kojoj se minulog vikenda biralo, u Đenovi, sa više od 55 odsto osvojenih glasova, delovala je kao melem na otvorene rane.

"Bugarske" većine

Desnici i desnom centru pod dirigentskom palicom Silvija Berluskonija pošlo je za rukom da ostvare niz ubedljivih pobeda na severu zemlje. Kao posebno značajne okarakterisane su pobede u Veroni, u Monci i u Alesandriji, gde je desnicu na prethodnim izborima neočekivano pobedila levica. Procenat birača koji su desnici dali prednost premašio je u mnogim sredinama granicu od za Italiju magičnih 60 odsto glasova, a u kalabrijskoj regiji, na jugu, bezmalo je dostigao čak dvotrećinsku većinu – preko 65 odsto glasova. Ne čudi da je Berluskonijev šef frakcije Renato Šifijani ovakvim rezultatima pridao epitet "bugarskih (teško pojmljivih) većina".

U prvim komentarima su predstavnici stranaka istakli da izborna pobeda opozicije ne bi smela da se dovodi u pitanje, ali nisu odoleli iskušenju da takvu pobedu relativizuju.

U levom lageru neumorno se ukazuje da je "preispitivanje zdravstvenog stanja vladajuće koalicije", koje je uoči izbora predskazala uticajna "Republika", bilo manje bolno po Prodijevu koaliciju, u ovom trenutku, nego po njegovog prethodnika Silvija Berluskonija, koji je po dolasku na vlast u Rimu pretrpeo brodolom na lokalnim izborima 2002. godine. Ministar za zaštitu životne okoline Alfonzo Pekoraro Skanio ponudio je teoriju da je sastavni deo italijanske izborne tradicije, duže od pet decenija, da vlade koje osvoje vlast u parlamentu po pravilu gube lokalne izbore koji potom slede.

Svesni pomenute tradicije, dežurni oratori desnice su ublažili svoje vizije i predskazanja, data uoči održavanja lokalnih izbora. Tako je i retorika donedavnog premijera Silvija Berluskonija doživela izmene. Uoči glasanja Berluskoni je upozorio italijanskog premijera Prodija: "Očekivani i sasvim izvesni gubitak glasova nosi kristalno jasnu poruku – podnesite ostavku, zajedno sa vašom svitom politikanata, Italiji je bilo dosta političke lakrdije." Po objavljivanju prvih rezultata, Berluskoni je okrenuo list govoreći o "ipak, upečatljivoj pobedi" koja bi njegovoj koaliciji trebalo da podari novi elan...

Posledice okolišanja

U sumi komentara, sročenim po pravilima iole prihvatljive objektivnosti, preovlađuje stav da rezultati lokalnih izbora neće bitnije uticati na politički razvoj u rimskom parlamentu. Sa druge strane, međutim, ističe se da su birači uputili jasnu poruku Romanu Prodiju i njegovoj vladi, "koja iz meseca u mesec srlja iz jedne krize u sledeću".

Među predvodnicima frakcija levičarsko-centrističke koalicije preovlađuje stav, i strah, da opasnost od raspisivanja prevremenih izbora raste. Kako je jedan izvor u Prodijevom kabinetu izjavio za "Politiku", ozbiljnija opomena od pretrpljenog poraza na lokalnim izborima jeste empirijski proračunata činjenica da dve trećine italijanskih birača ne gledaju sa odobravanjem na politiku koju premijer vodi: "Ne želeći da dovede opstanak koalicije u pitanje on (Prodi) izbegava neophodne reforme... Kratkoročno izbegavajući sudbonosna sučeljavanja, sistematski stvara preduslove za konačni pad vlade."

Posledice okolišanja naglašene su u današnjim komentarima izborne pobede opozicije: "Prodi je odustao od predizborne kampanje, ne bi li sprečio dodatnu senzibilizaciju u svojim redovima... Šaljući signal da očekivani poraz na lokalnim izborima ne predstavlja smak sveta, praktično je doprineo uspehu opozicije."

Miloš Kazimirović

[objavljeno: 30.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.