Izvor: Blic, 24.Okt.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opet prekid Atine i Ankare

Opet prekid Atine i Ankare

ATINA (Beta-AFP) - Grčka se u nedelju povukla sa zajedničkih vojnih vežbi 'Sudbinska slava 2000', koje se održavaju u Turskoj do 25. oktobra, 'zbog ponašanja Ankare', izjavio je grčki ministar odbrane Akis Cohacopulos.

Grčka je već dva puta suspendovala svoje učešće u manevrima zbog spora sa Turskom o pitanju suvereniteta koji se odnosi na razgraničenje vazdušnog prostora i teritorijalnih voda na Egejskom moru, što Ankara >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << naziva 'militarizacijom' grčkih ostrva koja su blizu Turske.

Cohacopulos je juče sa Kipra gde prisustvuje završetku grčko-kiparskih manevara, zatražio od komandanta NATO za Evropu, američkog generala Džozefa Ralstona da u roku od dva sata - koji je u međuvremenu istekao bez odgovora - prekine manevre 'Sudbinska slava' i najavio da će grčke snage napustiti manevre bez obzira na odgovor.

Problem sa manevrima 'Sudbinska slava' je nastao još pre nekoliko dana kada su vlasti Turske najpre odbile grčki zahtev, a zatim i sprečile grčke vojne avione da na manevre u Turskoj dolete preko onih grčkih ostrva u Egeju koja bi trebalo da su demilitarizovana po sporazumu iz 1923. iz Lozane o međusobnom razgraničenju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.