Opergrupa u akciju!

Izvor: Vostok.rs, 28.Apr.2012, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opergrupa u akciju!

28.04.2012. -

Na teritoriji ruskog muzičkog pozorišta počela je da deluje Opergrupa. Tako se naziva novi projekat Vasilija Barhatova, jednog od najčuvenijih i pri tome najmlađih operskih reditelja u Rusiji.

Naziv projekta može da se dešifruje i kao operska grupa i kao operativna grupa ili grupa za brzo reagovanje – protiv takvog tumačenja Vasilij barhatov nema ništa protiv. 28-godišnji reditelj koji ima iza sebe već dvadesetak postavki, uveren je da je savremena >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << opera ono što što veoma nedostaje današnjem ruskom pozorištu. A Opergrupa je upravo projekat koji može brzo i radikalno da izmeni situaciju. O tome je Vasilij Barhatov govorio u intervjuu za Glas Rusije.

Govorimo o raznim pravcima koje planira Opergrupa. Jedan od njih je laboratorija u okviru koje nameravamo da svake godine postavljamo savremene kompozitore i da pozivamo mlade reditelje. A drugo – planiramo da razvijemo regionalni program: gostovanja, prosvetiteljsku delatnost, dovozeći ili praveći predstave ne u prestoničkim pozorištima. I postoji eksperiment. To su pojedini projekti koji nisu vezani za laboratoriju. Tačnije praviće se predstave, jedna ili dve godišnje, u neobičnim prostorima za operu: to mogu da budu nekakve ofisne ili fabričke zgrade, naučni centri, centrale – hidro ili nuklearne. Glavna shema projekta, nastavlja Vasilij Barhatov, jesu četiri zajedničke opere, četiri reditelja, četiri mlada dirigenta, četiri mlada scenografa i četiri mlada pozorišna producenta. To je pokušaj da se otkriju nova imena u operskoj režiji i da se smisli što više zanimljivih predstava.

Za svoj debi Opergrupa je odabrala četiri opere kompozitora koji žive u Rusiji ili iseljenika iz Rusije, pri tome, može se reći, najnovija dela napravljena poslednjih godina. Predstavljajući njihove autore, Vasilij Barhatov je rekao:

Rukovodio sam se time što su danas ovi kompozitori među najpoznatijima. To je Sergej Nevski koji živi u Berlinu. Zatim je to Valerija Auerbah: ona živi u Njujorku, na njenu muziku postavljao je svoje balete sam Džon Nojman. To je Olga Rajeva koja takođe ne živi u Rusiji i prilično je čuvena danas. I to je Boris Filanovski – peterburški kompozitor, takođe poznat u čitavom svetu.

U pogledu kompozitora Opergrupa namerava da nastupi u ulozi lokomotive. Ipak isto tako važan je projekat Opergrupa i za publiku. Kako smatra Vasilij Barhatov, prosečni gledaoc u operskom pozorištu je isto tako konzervativan i njegovu sposobnost da percipira savremenu muzičku umetnost treba planski vaspitavati.

Javna premijera Opergrupe planirana je za 12. septembar, pri tome na najprestižnijoj sceni Rusije – u moskovskom Boljom teatru. Prvu proveru izdržljivosti proći će opera Sergeja Nevskog Francisk.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.