Opasna izraelska Kota 61

Izvor: Politika, 10.Maj.2015, 09:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opasna izraelska Kota 61

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu u svoj četvrti mandat ulazi sa lomljivom desničarskom koalicijom čija konzervativna politička agenda obećava nastavak sukoba sa Palestincima, zategnutost u odnosima sa najbližim saveznicima i dalju izolaciju Izraela na međunarodnoj sceni.

Netanijahu je šest nedelja posle neočekivane izborne pobede njegovog Likuda uspeo da okupi nacionalističke i religiozne saveznike iz malih stranaka, a rezultat je u poslednji čas obezbeđena minimalistička >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << podrška 61 od 120 poslanika u Knesetu, što nagoveštava neizvesnu budućnost 34. izraelskog kabineta. „Šezdeset jedan je dobar broj, a 61 plus je još bolji broj, ali počinje se sa 61”, izjavio je Netanijahu pošto je sporazumima sa četiri desničarske stranke došao do broja koji je obezbedio da mu predsednik Ruven Rivlin potvrdi mandat.

Ispostavilo se da je u frakcionaškom svetu izraelske koalicione arhitektonike, pritisnutom velikim brojem malih stranaka koje imaju sasvim specifične zahteve, stvaranje saveza išlo teže nego što se činilo posle izbora 17. marta na kojima je Likud osvojio 30 mandata.

Sa prvim ozbiljnim nevoljama Netanijahu se susreo početkom nedelje kada je njegov dugogodišnji šef diplomatije i lider sekularne nacionalističke stranke Izrael beitenu (Izrael naša kuća) Avigdor Liberman najavio da se pridružuje opoziciji.

Kontroverzni desničar, koji poziva na egzekucije terorista i prebacivanje izraelskih Arapa na palestinske teritorije, odustao je jer smatra da je nova koalicija „oportunistička” i nedovoljno „nacionalistička”.

Netanijahu je u startu mogao da trguje sa 18 ministarskih fotelja, koliko propisuje vladajući zakon. Likud će imati 10 ministarskih resora (premijer će preuzeti spoljne poslove), a ostatak se raspoređuje među partnerima sa kojima je Likud ranije sklopio sporazume: stranka desnog centra Kulanu i ultraortodoksne stranke Šas i Ujedinjeni tora judaizam. Kako se predviđa promena zakona, u drugoj fazi bi Likud dobio još dva ministarstva, dok bi svaka od drugih stranaka dobila po jedno.

Sve je to, međutim, i dalje bilo ispod Kote 61. Netanijahu je mogao da bira: ili da pokuša da napravi vladu nacionalnog jedinstva zajedno sa opozicionom Cionističkom unijom Isaka Hercoga, ili da znatnim ustupcima pridobije Naftali Beneta, lidera religiozno-cionističke stranke Habajit Hajehudi (Jevrejski dom), preko koga bi dospeo do minimalnog maksimuma od 61 poslanika.

Kako je Hercog odbio svaku pomisao na koaliciju koju naziva „vladom nacionalnog promašaja”, Netanijahu je Jevrejskom domu dao „ponudu bez presedana”: resore obrazovanja i pravde.

Benetova stranka, koja je protiv palestinske države i podržava gradnju ilegalnih naselja na Zapadnoj obali i po istočnom Jerusalimu, dobija i kontrolu nad odeljenjem za naseljenike Svetske cionističke organizacije koja finansira jevrejsku infrastrukturu na Zapadnoj obali. „Ovo će biti koalicija rata koja će biti protiv mira i stabilnosti u našem regionu”, izjavio je glavni palestinski pregovarač Saeb Erakat, a da će se konflikt sa Palestincima produbiti potvrđeno je odmah odlukom da se dozvoli gradnja novih 900 jevrejskih kuća u naselju Ramat Šlomo, blizu pretežno arapskog istočnog Jerusalima.

Novi zaokret udesno nesumnjivo će dodatno ugroziti perspektive mirovnog sporazumevanja sa Palestincima, umanjiti šanse za oporavak narušenih odnosa sa Sjedinjenim Državama i pojačati kritike Izraela unutar međunarodne zajednice.

Da bi u Knesetu bilo šta ostvario, Netanijahuu će u svakoj prilici biti neophodna podrška svih članova koalicije. Poslanici time dobijaju izuzetnu moć da ili opstruiraju premijerovu agendu ili da svoju saglasnost naplate raznim političkim ustupcima. Vlada svakog časa visi o koncu.

Pojedini analitičari smatraju da je lomljiva koalicija Netanijahuov privremeni projekat, da je samo kupio vreme i da će narednih meseci pokušati da proširi koaliciju uvođenjem opozicione Cionističke unije, možda i Avigdora Libermana.

Netanijahu će se „znojiti u anoreksičnoj koaliciji u kojoj nema prostor za sigurnost, u kojoj je svako kopile kralj”, piše Josi Verter u liberalnom „Haarecu”. „Vlada neće pasti sutra ili narednog dana, ali u našem sistemu vladavine jasno je da će koalicija od 61 poslanika imati teškoće da duže funkcioniše.”

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.