Izvor: Blic, 26.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opada značaj ruskog gasa

Opada značaj ruskog gasa

Gruzija je saopštila da je za sledeću godinu ugovorila kupovinu 800 miliona kubnih metara gasa od Turske, što je skoro polovina njenih potreba, ali nije precizirala koliko će platiti za turski gas.

Gruzija je prošle nedelje pristala da kupi od Rusije nešto više od polovine gasa koji joj je potreban, iako je 'Gasprom' udvostručio cenu. Gruzijski premijer Zurab Nogaideli rekao je da je bio prinuđen da prihvati uslove.

Sličnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pritužbu izneo je prošle nedelje i Azerbejdžan, čiji je predsednik Ilham Alijev zapretio da će ta zemlja smanjiti ili čak potpuno obustaviti uvoz gasa iz Rusije. On bi tu pretnju jednoga dana mogao i da ostvari pošto gas koji će Turska prodati Gruziji potiče sa velikog novog nalazišta Šah Deniz. Rusiju su optuživali da ucenjuje ovu bivšu sovjetsku republiku zbog političkih razmimoilaženja. Takvo ponašanje je naročito zabrinulo kupce u Zapadnoj Evropi, koji takođe pokušavaju da smanje svoju zavisnost od ruske energije. Holandski 'Šel', pod snažnim pritiskom Moskve, prodao je 'Gaspromu' većinski udeo u projektu 'Sahalin'.

CDC/GB

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.